'Kwalitatief goede bakken voor een heel aantrekkelijke prijs'

'Kwalitatief goede bakken voor een heel aantrekkelijke prijs'
Bas van Hoek is al 25 jaar actief in de grondverzetwereld. Dankzij al die ervaring kan Xspare kwalitatief goede bakken uit eigen magazijn aanbieden.

De bakken van Xspare zijn wellicht nog niet zo bekend in het grondverzet. Maar als het aan Bas van Hoek ligt komt daar snel verandering in. Vooral dealers en leveranciers van graafmachines die op zoek zijn naar kwalitatief goede bakken voor een aantrekkelijke prijs, moeten wat hem betreft hun oren spitsen.

De bedrijfsnaam Xspare mag dan nog niet zo bekend zijn in de grondverzetsector. Maar de man erachter, Bas van Hoek is dat zeer zeker wel. Hij is inmiddels 25 jaar actief in de grondverzetwereld en werkte tot 2022 bij een bekende leverancier van automatische smeersystemen waarvan hij ook medeaandeelhouder was. Het was ook daar dat hij tot het inzicht kwam dat de markt voor uitrustingsstukken aan het veranderen is.

Serviceverlening verschuift

“Ik ken de markt voor grondverzetmachines door en door en ik geloof niet meer in montage van accessoires en hulp-/uitrustingsstukken door fabrikanten en leveranciers op locatie gevolgd door service op afstand. Mijns inziens zijn de markt en de gebruikers zodanig geëvolueerd dat een business model met dealermontage en -onderhoud inmiddels beter past”, zegt Bas van Hoek. Zijn ervaring met automatische smeersystemen resulteerde er ook in dat hij de machines waar het om gaat op technisch vlak door en door kent. Die combinatie was in 2022 de aanleiding voor het opzetten van het bedrijf CTE dat de draaikantelstukken van het Deense Compacttilt vermarkt in Nederland. Vanuit diezelfde gedachte, montage en service door dealers, heb ik Xspare als apart bedrijf opgezet. Wel primair vanuit een adviserende rol naar dealers omdat ik de operationele kosten van Xspare zo laag mogelijk wil houden. Dat betekent weinig overhead en geen (service)monteurs zodat ik een aantrekkelijk aanbod van prijstechnisch interessante bakken en uitrustingsstukken kan aanbieden aan dealers. Je kunt ons daarbij als totaalleverancier van alle mogelijke uitrustingstukken beschouwen.”

Bas van Hoek van Xspare
Bas van Hoek van Xspare

Enkel dealers als doelgroep

Xspare richt zich daarbij puur en alleen op dealers en leveranciers van graafmachines die op zoek zijn naar kwalitatief goede bakken/uitrustingsstukken in grotere aantallen. Desgewenst geheel gepersonaliseerd wat betreft ontwerp, materiaalsoort, kleuren, merk en bedrijfslogo. “Wij ontwerpen de bakken volledig zelf en wanneer gewenst in overleg met een dealer. Zo kunnen we exact dat leveren waar iemand behoefte aan heeft. De productie ervan besteden we uit bij vaste leveranciers waarvan we merken dat ze ons heel graag helpen. Prototypes en kleinere aantallen zijn zeker mogelijk en kunnen wij leveren uit ons eigen magazijn. Altijd volledig volgens ons ontwerp en volgens de afgesproken specificaties. De leveranciers waarmee wij werken zitten eigenlijk over de hele wereld verspreid zodat we altijd tijdig het juiste product kunnen leveren.”

Het bedrijf denkt hiermee vooral voor graafmachines een interessant concept in huis te hebben. “Voor grote graafmachines kunnen we ook bakken leveren maar daarbij zien we dat prijs een minder grote rol speelt. Daar gaat het vaker om kleinere aantallen of zelfs stukstarieven.” Over eindgebruikersprijzen is Xspare open over op beurzen en andere evenementen, maar rechtstreeks leveren aan eindgebruikers is er niet bij. “Dan zou ik voorbij gaan aan de dealers die bij ons afnemen en dat doe ik niet. Ook vanwege het service-aspect dat wij altijd volledig aan de dealer overlaten.”

Betaalbaar maatwerk

Qua aantallen heeft Xspare een voorkeur voor het leveren van volle containers en trailers met 180 tot 200 bakken. Voor dealers die jaarlijks z’n 40 machines afzetten is dit volgens Van Hoek al heel interessant. “Bakken voor dat soort aantallen machines kunnen wij tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen leveren. Eventueel is de minimale hoeveelheid bakken op te delen over bijvoorbeeld twee dealers maar aan de totaalaantallen tornen we niet.” Voor wie toch kleinere aantallen wil, liggen er steeds 1.500 tot 2.000 bakken op voorraad die per stuk minder voordelig zijn dat de grotere aantallen.

Graafmachinedealers die op zoek zijn naar een eigen merk bak(ken), zijn bij het bedrijf ook aan het juiste adres. “Dat wat je als dealer wilt hebben, ontwerpen wij. In overleg ontwikkelen we een product waarmee je je met een eigen merk kunt onderscheiden. Offline maar ook online in een webshop bijvoorbeeld. Inmiddels hebben we dit met een aantal grote merkdealers in België en Duitsland gedaan.”

Enthousiaste reacties

Volgens Bas van Hoek reageren dealers erg enthousiast op de producten. “Dat komt mede doordat we voor aantrekkelijke prijzen kunnen leveren. Prijzen die voor de grotere dealers echt heel interessant zijn. De kwaliteit wordt als goed beoordeeld en dat moet ook wel, want anders snijd je je als dealer op servicevlak in de vingers. En wat zeker ook meespeelt is dat wij niet rechtstreeks aan eindgebruikers leveren en dus geen concurrentie zijn voor dealers.”

Dit artikel is gesponsord door Xspare.

De BMair Protector.

BMair: een nieuwe standaard in de wereld van overdrukfilters

Met de introductie van de BMair Protector zet BMair een nieuwe standaard in de wereld van overdruk­filters. Door compactheid, modulariteit en geavanceerde technologieën zoals RFID en BMair Connect te combineren, biedt het systeem een oplossing voor de groeiende uitdagingen op het gebied van luchtkwaliteit in bouwmachines.

Deze handige drukknoppen voor bouwmachines zijn plug-and-play

Deze handige drukknoppen voor bouwmachines zijn plug-and-play

Innovatief, robuust, intuïtief en betrouwbaar: dat zijn de belangrijkste eigenschappen van de producten van EAO Benelux, specialist in hoogwaardige drukknoppen, toetsenborden, bedieningselementen en complete besturingsunits en -systemen voor onder meer bouwmachines. EAO kan al deze producten bovendien klantspecifiek maken, zegt algemeen directeur Dave Polman. 'Wie wil, kan schakelaars of bedieningspanelen volledig plug-and-play aangeleverd krijgen.'

Brandstof kan tijdens het transport en de verwerking op vele manieren verontreinigd raken met vuil, stof en andere organische stoffen. En condenswater kan zich in tanks ophopen, waardoor er corrosie en microbiële groei optreden.

Vier minder bekende oorzaken van problemen met machines met veel...

Als je bepaalde zaken niet weet over filtratie en koelvloeistoffen, dan kan dat leiden tot verminderde prestaties en meer ongepland onderhoud van zware machines. Hier zijn vier minder bekende problemen die de prestaties van machines met veel motorvermogen kunnen beïnvloeden.

Relly 1.8 en 1.8E: Gewichtheffers van formaat

Relly 1.8 en 1.8E: Gewichtheffers van formaat

Met drie modellen, diverse motorvarianten en ruim honderd aanbouwdelen biedt Relly slechts twee jaar na de introductie talloze keuzemogelijkheden. Jongste ontwikkeling is de 1.8, die qua styling overduidelijk familie is van de 1.0 en 1.3, maar er qua hefvermogen en afmetingen een flinke schep (of bak...) bovenop doet. Jan Jacob Bles heeft zowel de diesel als de elektrische variant getest.