Op het buitenterrein van de gigantische beurs staat het Chinese Shandong Lingong Construction Machinery (in kort: SDLG met een bescheiden paviljoen. Tot voor kort één waar Nederlanders bijna blind voorbij lopen onderweg naar één van de grote merken. Maar sinds enkele maanden verbaasde het Chinese merk met een Nederlandse importeur, Maco Equipment, een royale vestiging in Harderwijk en een betrouwbare bekende servicepartij: Troost. De Chinese grootmacht wil serieus werk maken van de Nederlandse (en Belgische) markt.
Onbekend maakt vaak onbemind, dat geldt zeker ook voor SDLG. In Azië en vooral thuisland China zijn er niet heel veel grotere merken, maar in Europa is dat duidelijk een ander verhaal. Heeft ook veel te maken met dat eigenaar Volvo Group tot voor kort geen groen licht gaf, maar dat is dus onlangs veranderd.

De handschoen is meteen opgepakt door Maco Equipment en sindsdien gaat het snel. De mannen achter Maco en de introductie van SDLG zijn Marinus Nijhoff en Cor Nell. Zij hebben in bijzonder korte tijd en redelijk uit het niks het Chinese merk geïntroduceerd. En in München bereiken ze hun eerste mijlpaal: zeven machines zullen snel in Nederland worden geleverd aan Tuytel en Struijk (onderdeel van TBI).
Meest in het oog springend zijn de elektrische 25-ton rupsgraafmachine, de E6225hev en de compacte elektrische E655h. Op de beurs staan die in een wat moeilijk groene kleur die de Chinezen aan hun elektrische machines geven (diesels gaan gewoon in het geel). Eenmaal in Nederland aan het werk zal dat blauw zijn.
Een mooie start voor SDLG, en Struijk en Tuytel gaan toch ook de boeken in als de eerste Nederlandse eigenaren. SDLG heeft nu dus echt in Nederland voet aan de grond en zal zich hier nu moeten gaan bewijzen.
Lees ook