Nieuw in de Bredenoord batterijvloot: Battery Box 30

Nieuw in de Bredenoord batterijvloot: Battery Box 30
Hier staan de BB30 en BB300L voor een boring in Amersfoort.

Recent introduceerde Bredenoord de nieuwe Battery Box 30, kortweg BB30. Een van de kleinste en modernste batterijsystemen van de specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen. Zo kan de BB30 hoge piekstromen leveren en kun je 'm rechtstreeks opladen met zonnepanelen.

Bij Bredenoord is Robbin Sanders als product manager energy storage maar wat blij met de nieuwe Battery Box 30. De BB30 is namelijk niet alleen nieuw wat capaciteit betreft. Het batterijsysteem luidt ook een nieuw tijdperk in met een aantal unieke gebruiksmogelijkheden.

170 en binnenkort 250 systemen

Robbin Sanders, product manager energy storage van Bredenoord.
Robbin Sanders, product manager energy storage van Bredenoord.

“We beschikken inmiddels over een verhuurvloot van 170 batterijsystemen met vermogens van 15 tot maar liefst 600 kW. De BB30 is interessant voor onze klanten omdat dit systeem het gat vult tussen de bestaande systemen van 15 en 80 kW. Interessant aan de BB30 is bovendien dat het vloeroppervlak overeenkomt met een Europallet. Je kunt ‘m dus letterlijk overal kwijt en daarmee is de BB30 ideaal voor de kleinere vermogensbehoefte op een bouwplaats met een kleine netaansluiting. Ondanks z’n compacte afmetingen heeft het systeem een vermogen van 30 kW en een accu- capaciteit van 69 kWh.” Het aanbod batterijsystemen is continu in ontwikkeling en groeit tot begin 2025 met 80 systemen tot maar liefst 250.

Piekstroom leveren voor elektromotoren

Een andere eigenschap die de BB30 bijzonder en tegelijkertijd veelzijdig maakt, is de mogelijkheid om grotere piekstromen te leveren dankzij een omvormer met meer capaciteit. Sanders: “Piekstromen zijn over het algemeen een uitdaging voor batterijsystemen maar door de oversized omvormer kun je ook een waterpomp voor bronbemaling of een elektromotor van bijvoorbeeld een torenkraan zonder problemen emissievrij opstarten met de BB30. Je kunt ‘m ook combineren met een Stage V aggregaat waarbij het aggregaat dan op een mooie belasting draait. Overdag energie gebruiken van het aggregaat en met het batterijsysteem geruisloos de nacht overbruggen is dan een ideale mogelijkheid.”

Oók laden op 230 Volt

Uniek aan de BB30 is het grote aantal opties om de batterij te laden. Dat kan via een 3-fasen netaansluiting, met een aggregaat, met zonnepanelen (zoals de Mini-SunBox) én met 1-fase 230 Volt netspanning. Dat laatste is volgens Sanders uniek. “Je kunt het systeem laden met 1 of 3 fasen terwijl de uitgang altijd 3 fasen levert en dat is echt een meerwaarde ten opzichte van alle andere systemen. Vanzelfsprekend verschilt de laadsnelheid per situatie maar door het zogeheten peakshaven kun je de netaansluiting optimaal benutten door zoveel mogelijk energie in de batterij op te slaan. Of de opbrengst van zonnepanelen op te slaan.”

Voorbereid op een veilige toekomst

“Vanzelfsprekend voldoen al onze batterijsystemen altijd aan de geldende veiligheidseisen en -voorzieningen zodat je ze te allen tijde veilig kunt transporteren, laden en gebruiken. De BB30 voldoet daarnaast als een van de eerste systemen aan de nieuwe PGS 37-1 richtlijn voor veilige opslag van elektriciteit in energieopslagsystemen. De eisen in deze richtlijn gaan grote impact hebben op batterijtechnologie en onze BB30 voldoet daar al aan.”

Dit artikel is gesponsord door Bredenoord.