Bescherm met bio-smeermiddel materieel en milieu

Bescherm met bio-smeermiddel materieel en milieu

Sloop- en recyclingwerkzaamheden gaan vaak de hele dag achter elkaar door. Machineonderdelen hebben het door het intense gebruik zwaar te verduren. Goed smeertechnisch onderhoud is daarom noodzakelijk om slijtage, stilstand en onnodige kosten te minimaliseren. Maar hoe weet je nu welke smeermiddelen je het beste kunt gebruiken?

Bij smeermiddelen zijn er een hoop dingen waar je op moet letten bij de juiste keuze. Groot en kostbaar bouwmaterieel wordt zwaar op de proef gesteld onder wisselende (weers-)omstandigheden. En niet elk smeermiddel is het beste voor ieder onderdeel. Daarnaast kun je overwegen om over te stappen op biologisch afbreekbaar smeermiddel vanuit de behoefte om meer te verduurzamen en te vergroenen. Al deze wensen komen samen met één logische keuze: biologisch afbreekbare oliën en vetten van BioMax.

Beter én minder smeren

“Door te smeren met een bio-smeermiddel van topkwaliteit kun je het gebruik ervan sterk reduceren,” vertelt Taco Mets, Technical Director bij Van Meeuwen Lubrication, de exclusieve distributeur van BioMax-smeermiddelen in Nederland en België. “Oliën en vetten uit het BioMax-programma presteren niet alleen uitstekend, ze zijn ook juist bedoeld om te gebruiken voor milieukritische toepassingen, zelfs in de meest kwetsbare ecosystemen.

Unieke eigenschappen en voordelen

“Om topproducten te leveren gebruikt BioMax niet alleen hernieuwbare synthetische basisoliën, maar ook de zelf ontwikkelde Synerlec Additive Technology,” licht Mets toe. “Met een extra hoge smeerfilmsterkte en uitstekend smerende eigenschappen draaien machines soepeler, koeler, stiller, langer en efficiënter, met minder trillingen en minder slijtage. Onder alle omstandigheden, zoals hitte, kou, vocht, vuil, zand en onder de zwaarste belastingen. De extra dikke, sterke Synerlec-smeerfilm zorgt er namelijk voor dat
metaal-op-metaal contact wordt voorkomen. Daarnaast is de thermische stabiliteit uitstekend en heeft deze generatie bio-smeermiddelen geen last van hydrolyse waardoor deze onder invloed van water uiteen kan vallen. Dit type bio-smeermiddel is niet meer te vergelijken met die van vroeger.

Mets vervolgt: “BioMax-oliën hebben heel goede vocht- en water afscheidende eigenschappen. Daarmee kun je water eenvoudig water aftappen als de machine stilstaat en voorkom je roest en corrosie. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over afdichtingen en afdichtingsmaterialen. De afdichtingen die standaard in de techniek worden gebruikt, zoals NBR-afdichtingen, zijn probleemloos toe te passen. En stel dat je een BioMax-olie wilt mengen met een standaard of ander bio-smeermiddel, dan is dat ook geen probleem. Ze zijn in elke verhouding mengbaar. Dit maakt de overschakeling op een bio-smeermiddel relatief eenvoudig. En niet te vergeten: één van de belangrijkste eigenschappen en voordelen is dat je veel minder vaak hoeft te verversen, omdat de oliën veel langere standtijden hebben en intervallen die wel vijf keer zo lang zijn als bij normale olie.”

Mets ervaart ook dat veel bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw maatregelen treffen om te streven naar emissieloos werken en zo te stijgen op de CO2-ladder. “Vanwege deze ontwikkeling is het goed om te weten dat je met BioMax-oliën en -vetten een flinke vermindering in de CO2-uitstoot kunt realiseren door het gebruik van deze kwalitatief hoogwaardige bio-producten met een veel langere levensduur en minder verbruik van natuurlijke grondstoffen.”

EU Ecolabel als milieuvriendelijke kwaliteitsgarantie

De BioMax-producten zijn voor hun biologische afbreekbaarheid geregistreerd met het EU-Ecolabel en geclassificeerd als EAL (Environmentally Acceptable Lubricant). Het EU-Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten en heeft als doel een duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het label wordt erkend door alle landen binnen de EU en duidt op een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen.

Dit artikel is gesponsord door Van Meeuwen Lubrication.