Hij torent overal bovenuit in het Zeeuwse Westdorpe. Enorme overslagkranen van de buurman en een 1.200 tons Tadano-rupshijskraan van Mammoet zelf; het lijken wel miniatuurtjes naast de SK6000, waarvan alleen het hijsblok al 200 ton weegt en vier man hoog is. Mammoet ziet de vraag naar steeds hogere hijsvermogens toenemen vanuit de energiesector wereldwijd. Of het nu gaat om windmolens op land met extreem zware turbines, drijvende fundaties voor offshore windmolens of componenten voor kerncentrales.
Maxima verandert de bouw
Mammoet voorziet dat al die delen de komende jaren groeien. Zulke enorme installaties in grote onderdelen samenbouwen, heeft grote voordelen. Je kunt de delen namelijk eerst bouwen in een beschermde omgeving én de daadwerkelijke bouw gaat veel sneller. Hoe groter de onderdelen, des te minder installatiewerk is er ter plekke. De nieuwste hijsgigant kan deze onderdelen op z’n plek hijsen, of vanaf de kade op pontons hijsen als het gaat om de offshore industrie. Tot nu was die hijscapaciteit er niet, Mammoet stelt dan ook dat de komst van Maxima de bouw de komende jaren zal veranderen. 3.000 ton tot 220 meter hijsen is geen probleem voor de SK6000. Later zal er nog een extra jib aan komen voor nog grotere hoogtes.
Het vergt een crew van ongeveer 20 medewerkers om de kraan in 3 maanden tijd op te bouwen. Dat kan over de hele wereld, want de enorme machine is volledig demontabel en te verschepen in 300 zeecontainers. De ringkraan werkt met een statisch ballastblok van 4.200 ton, de kraan kan hier omheen zwenken via skids en geleiders. De gronddruk hierbij is relatief laag met 30 ton per vierkante meter. Momenteel ondergaat de kraan de laatste keuringen. Mammoet verwacht de machine voor het eerst in te zetten op een project in Azië, begin 2025.