Intermat 2024 biedt totaaloverzicht voor de industrie

Intermat 2024 biedt totaaloverzicht voor de industrie

Na zes jaar kan de Europese bouwsector van 24 tot en met 27 april weer nieuwe technologieën bekijken en uitproberen, netwerken en ideeën opdoen op de Intermat in Parijs. Volgens de organisatie is er sinds de laatste editie zoveel veranderd dat je echt iets mist als je niet gaat.

Hij kijkt reikhalzend uit naar ‘zijn’ eerste Intermat als slotstuk van een noodgedwongen pauze en aanloop van zes jaar. Hij is Christophe Lecarpentier, de nieuwe directeur van Intermat, het driejaarlijkse sectorevenement in het Parc des Expositions aan de noordkant van Parijs. “Zoals zoveel evenementen en vakbeurzen hadden we te maken met Covid-maatregelen maar nu kunnen we gelukkig eindelijk weer exposanten en bezoekers ontvangen! En in die tussentijd is de sector wellicht sneller dan ooit veranderd en geëvolueerd. Dat geldt voor de industrie en de fabrikanten, voor de machines en zeer zeker ook voor de wet- en regelgeving ten aanzien van duurzaamheid en decarbonisatie. Mede daarom hebben we nu alle vijf grote Franse brancheverenigingen bijeen gebracht terwijl dat er voorheen twee waren. Dankzij DLR, EVOLIS, UMGO-FFB, FNTP en SEIMAT en het tegelijkertijd met Intermat plaatsvindende World of Concrete Europe gericht op de betonindustrie, bieden we het grootste aanbod aan machines, netwerkmogelijkheden en kennissessies ooit!”

‘De branche is radicaal veranderd’

Christophe Lecarpentier, de directeur van Intermat
Christophe Lecarpentier, de directeur van Intermat

Lecarpentier geeft aan dat dankzij de vernieuwde samenwerking gelukt is om een totaaloverzicht ten toon te stellen met voor elke bezoeker en elke expertise voldoende aanbod. “Er is zoveel veranderd in de branche de laatste jaren en bouwbedrijven en hun omgeving moeten zo anders werken dan voorheen dat het belangrijk is om je als bedrijf en als persoon te blijven oriënteren. Daar is onze Intermat bij uitstek voor geschikt. Ik weet dat Nederland vooroploopt op het gebied van duurzaamheid en elektrificatie en toch denk ik dat andere landen daarvan niet alleen kunnen leren, Nederlanders kunnen ook leren van hoe Franse bedrijven te werk gaan. Bijvoorbeeld door de manier waarop wij alle sectoren bijeen brengen. En ik durf gerust te stellen dat elke bezoeker iets van zijn gading vindt dat nieuw voor hem of haar is. Of dat nu nieuwe contacten zijn, een nieuwe machine, een nieuw uitrustingsstuk of een nieuwe oplossing voor databeheer. En ja, we hebben ook verschillende primeurs wat betreft onder meer elektrische en waterstof aangedreven machines en enkele verrassingen in petto!”

Totaaloverzicht

Intermat 2024 biedt wat Lecarpentier betreft een totaaloverzicht van waar de branche staat en waar ze naartoe gaat. “Centrale thema’s daarbij zijn duurzaamheid, decarbonisatie en digitalisering en autonomie. Zo vind je in hal 5B alles technologieën en specialisten op het gebied van schone en emissievrije motoren en aandrijvingen bijeen. Motoren en componenten geschikt voor biodiesel, elektrische machines en waterstof. Voor nieuw materieel maar ook voor het aanpassen of ombouwen van bestaande machines. Als je daar geen nieuwe energie van krijgt!”

Mede daardoor verwacht de organisatie ook een nieuw type bezoeker die voorheen minder vaak een specifieke vakbeurs bezocht. “Met ons totaaloverzicht nodigen we ook specialisten op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen en kwaliteit, veiligheid en milieu uit voor een bezoek.”

Ruim 1.000 exposanten

Van 24 tot en met 27 april nodigen ruim 1.000 exposanten Nederlandse bezoekers uit op een beurstotaaloppervlak van 80.000 m2 en een groot demoterrein buiten met verschillende machinedemonstraties. Daarnaast is er natuurlijk de World of Concrete Europe betonbeurs als integraal onderdeel van Intermat. De organisatie rekent erop dat 65 procent van de bezoekers uit het buitenland komt.

Christophe Lecarpentier is ervan overtuigd dat evenementen van fabrikanten niet op kunnen tegen een centrale vakbeurs. Een vakbeurs zoals Intermat blijft de beste en meest efficiënte manier om andere bezoekers te ontmoeten die niet naar een merkeigen evenement komen. Je ontmoet hier de gehele industrie met de gelegenheid om met hen in gesprek te gaan over alle mogelijke onderwerpen en aspecten. In combinatie met de kwaliteit van de bezoekers en de talloze internationale journalisten mag je Intermat als fabrikant gewoon niet missen.”

Nieuwe innovatie awards

Naast de bekende innovatie awards in de categorieën 1) grondverzet, sloop en transport, 2) heffen en handling, 3) wegen, materialen en funderingen, 4) bouw, civiele techniek en betonsector wordt er dit jaar voor de eerste keer ook een award uitgereikt in de categorie nieuwe technologieën en energie. Geheel in lijn met een van de belangrijkste aandachtsgebieden van deze editie.

Daarnaast zijn er de World of Concrete Europe Award, de Low carbon Initiative and Solution Award, de Start-up Award en de Veiligheid award.

Dit artikel is gesponsord door Promosalons.