Om files te vermijden werd al vroeg in het proces besloten dat alleen in het weekend kon worden gewerkt. Om toch de strakke deadlines te kunnen halen, moesten de teams in totaal drie weekenden werken, waarbij telkens 1 kilometer wegdek moest worden vernieuwd. In totaal werd ongeveer 40.000 vierkante meter aan asfalt en bindmiddelen gebruikt en moest 9.000 ton materiaal worden gefreesd, verplaatst en weer gelegd.
De SmoothRide-oplossing hielp Matthäi onder andere bij het optimaal vastleggen en gebruiken van data tijdens het werk, waardoor de uitvoering snel en probleemloos verliep.
Weken terugbrengen tot dagen
Normaliter is bij wegdekvernieuwing het landmeetkundige proces een tijdrovende taak met veel kansen op dure fouten. Landmeters hameren om de vijf meter een paaltje in de grond langs de berm. Vervolgens moeten ze om de twintig meter het dwarsprofiel meten, alle foto's evalueren, markeringsschema's opstellen en controleren of alle relevante data zijn gedocumenteerd. Met deze reguliere methode zou het ontwerpen van de complete weg zo'n twee weken hebben gekost. Maar in plaats daarvan plaatste het Topcon-team een RD-M1 scanner op het dak van een auto en reed in minder dan een uur over het hele te renoveren traject. Op die manier legden Matthäi en Topcon in slechts 50 minuten miljoenen punten vast.
Planningsfase in twee dagen voltooid
'Op basis van een uitgedund punteninterval van 30 centimeter brachten we de volledige weg in kaart', zegt Frank Pohl, teamleider landmeting bij Matthäi. 'Vervolgens bespraken we de kritieke punten en vonden we snel oplossingen voor de diverse problemen. Het team kon de oneffenheden in het planningsmodel, die zeker voor problemen zouden hebben gezorgd, gemakkelijk gladstrijken. Ze optimaliseerden de geometrie zodanig dat de helling van het nieuwe wegdek constant 1,5 procent werd, met een perfect eindresultaat tot gevolg. Ook de bochten in de weg kregen perfect gladde hellingen. Zo werd deze planningsfase die normaliter enorm tijdrovend is, in slechts twee dagen voltooid.'
Resultaat door data
De volgende stap in het proces was om het voltooide model naar de freesmachines te sturen. Het SmoothRide-systeem maakt gebruik van GNSS voor plaatsbepaling waardoor gebruikers alleen die wegdelen hoeven te bewerken waar frezen nodig is. Hierdoor kan tot op de millimeter nauwkeurig het verschil tussen het bestaande wegdek en het ontwerp weg worden gefreesd.
De voorbereide freesmachines werden uitgerust met de 3D-componenten. Dit kostte slechts 20 minuten, aldus Raimo Vollstädt, ondersteunend engineer bij Topcon. 'Met de componenten van SmoothRide is alles geautomatiseerd, waardoor de freesmachine altijd precies de exacte locatie op de weg weet. Dit bespaart veel tijd en het betekent dat de machine nooit hoeft te worden bijgestuurd, wat vooral handig is bij nachtwerk in het donker. Bovendien kunnen zo meerdere machines tegelijk worden ingezet. Hierdoor wordt het proces nog efficiënter, wat van essentieel belang is bij werk onder hoge tijdsdruk.'
Next level nauwkeurig frezen
De freesmachines werden vier keer per nacht op pad gestuurd volgens het geplande ontwerp, over het zes meter brede en één kilometer lange traject. 16 vrachtwagens waren ter plaatse om het gefreesde asfalt weg te voeren naar de mengcentrale, waar het werd verwerkt voor hergebruik in het bindmiddel. Vollstädt: 'Het team moest alle freeswerkzaamheden aan het wegdek tot aan de afrit naar Fürfeld afgerond hebben voordat de weg weer kon worden opengesteld. Dankzij het efficiënte proces werd het werk een uur eerder dan gepland voltooid.'
Door dit efficiënte en nauwkeurige freesproces kan vervolgens worden geasfalteerd tot een constante dikte. De asfalteermachine kon de bindlaag overal precies vijf centimeter dik leggen, en de weg kon nog dezelfde dag worden geasfalteerd.
Eerder open dan verwacht
Door het gebruik van Topcon-technologie hadden de omwonenden zo snel mogelijk weer toegang tot de weg, zelfs in de weken tussen de wegafsluitingen door, waardoor het dagelijks leven zo min mogelijk werd verstoord. De B420 kon zelfs eerder dan verwacht weer open.
Klaus Korman, locatiebeheerder bij freesbedrijf GMS, was onder de indruk van het resultaat. 'Dankzij SmoothRide verliep elk onderdeel van het proces vloeiend, zonder complicaties. De technologie deed precies wat het beloofde. We hebben alleen maar goede ervaringen met SmoothRide en geloven we volledig in de oplossingen van Topcon. Nu het proces is voltooid, is dit deel van de B420 weer als nieuw en daardoor veel veiliger en comfortabeler voor alle weggebruikers.'
Dit is een partnerartikel van Topcon – bekijk meer artikelen in het partnerdossier.
Zeker ook interessant: