Vijf tips voor het kiezen van goede werkkleding in de bouw

Vijf tips voor het kiezen van goede werkkleding in de bouw

Bescherming op alle fronten: dat is de belangrijkste eis voor werkkleding in de bouw. Sterk materiaal dat tegen een stootje kan, maar tegelijk comfortabel is. Kleding die door weer en wind te dragen is, hoe koud het ook wordt, maar genoeg bewegingsvrijheid biedt. Waar let je op? Proforto geeft vijf tips.

Proforto weet waar goede werkkleding aan moet voldoen. Nu het najaar in aantocht is, deelt het bedrijf 5 tips voor de aanschaf van werkkleding voor het winterseizoen.

1. Draag kleding in lagen

Het dragen van verschillende lagen kleding zorgt voor een aangename lichaamstemperatuur en voorkomt transpiratie. Dit is een veel voorkomend en vervelend probleem, want het werken op de bouw is inspannend en vraagt veel van het lichaam. Goede werkkleding beschermt het lichaam tegen factoren van buitenaf én binnenuit.

Goede werkkleding bestaat uit:

- een vochtafdrijvende stof op de huid, deze neemt transpiratievocht op
- een fleecevest of trui die zorgt voor aangename warmte
- waterafstotende kleding

Transpiratievocht voelt oncomfortabel, maar is ook ongezond. De combinatie van vocht en koude maakt de mensen op de bouw vatbaarder voor ziekten, zoals verkoudheid of griep. Door de vochtafdrijvende laag wordt dit ondervangen. De waterafstotende laag zorgt dat er geen vocht van buitenaf op het lichaam komt, waardoor uw medewerkers lang warm blijven.

Natuurlijk kunnen uw werknemers de hoeveelheid lagen altijd aanpassen aan de situatie. Een warme winterjas verruilen voor een stevige softshell is zo gebeurd. En bij extreme koude is het dragen van thermo-ondergoed een belangrijke extra laag die het lichaam bescherming biedt.

Het dragen van koudebestendige handschoenen, een muts en gevoerde werkschoenen of werklaarzen zijn extra aanvullende maatregelen om gedurende het winterseizoen veilig buiten te kunnen werken.

2. Kies voor duurzame materialen

Er is voldoende werkkleding voor de bouw op de markt, maar niet ieder materiaal is gelijk. Bij Proforto kiezen we voor werkkleding van cordura of kevlar, twee uiterst stevige stoffen die tegen een stootje kunnen en een lange levensduur hebben. Dit vergroot niet alleen de duurzaamheid, maar ook de veiligheid van uw werknemers.

Broeken met extra versteviging op de knieën of in het kruis vergroten de levensduur nog meer. Daarnaast speelt comfort natuurlijk ook een grote rol bij de aanschaf van werkkleding. In de bouw wordt veel op de knieen gewerkt. Een broek met kniezakken waarin kniebeschermers kunnen worden geplaatst, geven een optimaal comfort en zijn zeker het overwegen waard.

3. Zichtbaarheid

Wanneer mens en machine samenwerken, is zichtbaarheid een absolute noodzaak. Bij slecht weer, wat in de winter vaak voorkomt, of nachtelijk werk is dit dan ook vaak verplicht. Zichtbaarheidskleding levert een directe bijdrage aan de veiligheid op de bouwplaats. Natuurlijk kunt u kiezen voor veiligheidshesjes, maar wanneer uw medewerkers vaker of structureel in aanraking komen met voertuigen op de bouwplaats is het zinvol om te investeren in kleding waarin de zichtbaarheid geïntegreerd is. Uw mensen vergeten hun jas minder snel dan hun hesje, waardoor u het risico op ongevallen minimaliseert.

4. Kies voor passende werkkleding

Veel werkkleding voor de bouw bestaat uit stretchelementen. Ideaal, want stretch geeft veel bewegingsvrijheid, warmte en zit comfortabel. Omdat werkkleding met stretch mooi aangesloten op het lichaam zit, ziet het er verzorgd en trendy uit. Nog belangrijker is dat goed aangesloten kleding bijdraagt aan de veiligheid. Te wijde mouwen geven het risico om ergens achter te blijven haken, dit geldt ook voor te wijde of te lange werkbroeken.

Een pas-sessie voor de goede kledingmaat is daarom een must bij het aanschaffen van werkkleding voor de bouw. Bij Proforto heeft u niet alleen de mogelijkheid tot een uitgebreide pas-sessie voor uw medewerkers, u ruilt de kleding ook gemakkelijk om. Zo hoeft er nooit meer iemand met niet passende kleding de bouwplaats op.

5. Houd rekening met normeringen

Per bouwplaats kunnen de normeringen voor werkkleding verschillen. Stem goed met de opdrachtgever af aan welke normeringen moeten worden voldaan. Normeringen zijn belangrijk omdat ze rechtstreeks verband houden met de veiligheid van uw werknemers.

Denkt u aan:

- waterbestendigheid
- vuurbestendigheid
- antistatische eigenschappen
- hoge zichtbaarheid

Heeft u advies nodig over de normeringen of twijfelt u over wat er nodig is in uw situatie? Neemt dan altijd contact op met uw bedrijfskledingleverancier. Met deskundig advies voorkomt u onveilige situaties.

Dit artikel is gesponsord door Proforto.

Van de buitenkant is amper te zien dat de Liebherr R920 is omgebouwd naar elektrische aandrijving.

Nijhuis Engineering bouwt tweede elektrische Liebherr voor...

Aannemersbedrijf Van Roon is actief in de Railinfra en investeerde eerder al in een door Nijhuis Engineering geëlektrificeerde Liebherr A922 spoorkraan. Na het succes van deze eerste elektrische Liebherr heeft van Roon nu ook een Liebherr R920 laten ombouwen. De railinfra branche werkt met zeer specialistische machines, net als in de GWW is elektrificering van het materieel nog niet wijdverbreid. Als het aan Nijhuis Engineering ligt komt daar verandering in.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bouwbedrijven

Aansprakelijkheidsverzekering voor bouwbedrijven

De bouwsector is een dynamische en veeleisende industrie waar dagelijks met complexe projecten en zwaar materieel wordt gewerkt. Dit brengt niet alleen technische uitdagingen met zich mee, maar ook aanzienlijke risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Schade aan derden, ongevallen op de bouwplaats en beroepsfouten kunnen leiden tot hoge kosten en juridische complicaties.

foto: De Groene Koers

9 Prangende vragen over DME en de arbeidsinspectie

Dat de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) het handhavingsbeleid dieselmotorenemissie per 1 januari 2024 plots aanscherpte zorgde voor een schok. Ondernemers, BMWT en andere brancheorganisaties binnen De Groene Koers werden volledig verrast. De aanscherping riep er veel vragen op bij ondernemers. 9 daarvan beantwoorden we hieronder

Elektrische Volvo FMX 8x4 maakt indruk in Limburgs landschap

Elektrische Volvo FMX 8x4 maakt indruk in Limburgs landschap

Besix Infra Nederland boft. Als partner van H.J. Beaujean Transport & Grondverzet BV uit Hoensbroek kan de kennisgedreven wegenbouwaannemer één van de nieuwste Volvo-trucks inzetten: de 100% elektrische FMXE 8x4V. Met vijf accupakketten heeft deze vierasser 450 kWh aan capaciteit beschikbaar, voldoende voor de dagelijkse ritten in het heuvelachtige Limburgse landschap.