Bredenoord - specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen op bouwplaatsen en evenemententerreinen - zet zich al jaren in op het gebied van onderzoek naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstof en het verlagen van uitstoot. Dat is hard nodig, vooral ook omdat de regels rond het werken met vertrouwde brandstoffen doorlopend wordt aangescherpt. Keukens wijst bovendien op het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen, ondertekend door diverse ministeries, provincies, gemeenten en branche- en netwerkorganisaties. In dat convenant zijn afspraken gemaakt om de bouw schoner, duurzamer, gezonder en stiller te maken, wat goed is voor natuur, gezondheid en klimaat. Bredenoord draagt daar graag aan bij.
Toepassing waterstof loopt spaak

Aanvankelijk leek waterstof hét alternatief voor fossiele brandstoffen, zegt Keukens. “Maar de toepassing van waterstof loopt vooralsnog spaak. Bredenoord schrijft het gebruik van waterstof niet af, integendeel, maar zetten de waterstofroute wel even op pauze. Dat heeft onder meer te maken met de beperkte beschikbaarheid van groen waterstof, de hoge prijzen en logistiek.”
Bredenoord is volgens Keukens in 2008 al begonnen met het ontwikkelen van een brandstofcel op waterstof, maar de markt was er nog niet klaar voor. In 2012 en 2020 heeft Bredenoord het weer geprobeerd, maar liep het bedrijf tegen soortgelijke problemen aan. “We kennen de techniek, weten hoe het werk. Het is aan de markt. Is er op termijn toch behoefte aan, dus komt de waterstofeconomie alsnog op gang, dan hebben we de kennis en ervaring in elk geval in huis.”
Methanol ‘the next best thing’
De toepassing van methanol is volgens de productmanager alternatieve brandstoffen ‘the next best thing’ na waterstof. In de scheepvaart wordt het al veelvuldig toegepast. “We moeten verder, vandaar dat we hebben ingezet op de methanolroute. Methanol heeft een aantal voordelen ten opzichte van waterstof en andere nieuwe brandstoffen, onder meer op het gebied van emissie. Omdat methanol een vloeistof is, kun je het makkelijk opslaan en vervoeren. Het is veiliger dan waterstof, maar minder vluchtig. Aan de beschikbaarheid moet nog gewerkt worden.”

Samen met Koninklijke Van Twist
Bredenoord heeft in 2019 al een methanolbrandstofcel met zero emissie gebouwd. De reacties waren positief. Om het vermogen echter op te schalen naar minimaal 100kVA is de brandstofcel niet voldoende. Daarom ontwikkelde Bredenoord een verbrandingsmotor die draait op methanol. Bredenoord heeft een dieselaggregaat omgebouwd tot methanol-aggregaat: de Methanol Power. Dat is gedaan in samenwerking met Koninklijke Van Twist (KVT). Het aggregaat (100kVA) Methanol FC (35kVA) – voorzien van een IOT-systeem om data binnen te halen en te analyseren - kan onder meer gebruikt worden op bouwplaatsen. Voor de wegvakverlichting in bijvoorbeeld Natura 2000 gebieden is de nieuwe versie van de Methanol Fuel Cell heel geschikt.
Hobbels wet- en regelgeving
Bredenoord heeft de Methanol Power-aggregaat al bij meerdere projecten succesvol getest. Het s volgens Keukens een uitstekende oplossing voor de non-road mobile machinery (NRMM), ook al zijn er nog wat hobbels te nemen, met name op het gebied van wet- en regelgeving. “In tegenstelling tot onder meer HVO, GTL en waterstof wordt methanol wordt nog niet erkend als referentie brandstof. Ik hoop dat dat snel gaat veranderen. Bredenoord ziet methanol niet als het enige alternatief voor fossiele brandstoffen, maar we vinden het op dit moment wel een hele goede oplossing voor de uitdagingen rond de energietransitie waar we met z’n allen voor staan.”
Dit artikel is gesponsord door Bredenoord.