update 12:30: oorzaak brand en reactie AMT
In de berichtgeving rond een brand van een graafmachine in Vught is gemeld dat een elektrische kraan vlam heeft gevat, waarbij wordt gesuggereerd dat de oorzaak in de HV-batterijen ligt. Dit was echter niet het geval.
Wat er wel is gebeurd? De brand heeft plaatsgevonden linksachter de cabine, in het 24-voltsysteem. Dat is een systeem dat niet uniek is voor elektrische machines. Dezelfde systemen zijn ook in dieselmachines te vinden.
Mede door adequaat handelen van de brandweer is de brand is niet overgeslagen naar de HV-batterijen (op deze machine waren die van Intercel). Dat pack is op tijd gedemonteerd en op afstand geplaatst. De batterij boven de brandhaard is in een container gezet die ter plaatse was, zodat deze bij escalatie met water kon worden gevuld.

De batterijen zijn inmiddels ook al gecontroleerd en uitgelezen door de leverancier. Er is enkel sprake van oppervlakkige brandschade aan de lak, zonder functionele gevolgen. De veiligheidssystemen functioneren nog volledig naar behoren. Zowel de machine als de batterijen zijn veiliggesteld en worden momenteel verder onderzocht.
Directeur Sven Elst van AMT prijst het optreden van de brandweer en benadrukt dat het er niet op lijkt dat het ontstaan van de brand met de aandrijving te maken heeft. Ook bij dieselmachines kunnen (en zijn al) soortgelijke incidenten optreden. In een brief aan klanten benadrukt Elst: "Veiligheid is en blijft onze prioriteit. Onze batterijen zijn eenvoudig van de machine te verwijderen en zijn door middel van plaatwerk afgeschermd van de rest van de machine. Daarnaast maken we gebruik van de meest veilige LFP (LiFePO₄)-cellen. Hierdoor is het risico op oververhitting, brand of explosie minimaal, zelfs bij foutief gebruik en/of schade."
De brand ontstond in een Atlas TW180sr die in 2023 aan de BAM is geleverd. Een volledig ge-retrofitte machine naar een elektrische aandrijflijn met wisselbare batterijpakketten. De tweede machine die AMT aan BAM leverde.
Omgebouwd voor BAM
De eerste omgebouwde Atlas kraan was in 2022 wereldnieuws toen BAM deze introduceerde. BAM Infra Nederland, afdeling Rail, had deze Atlas-krol door AMT laten ombouwen van diesel naar elektrisch aangedreven. Een primeur in de spoorwereld. Vier verwisselbare accupakketten voorzien de machine van spanning.
Die eerste kraan had een door AMT ontwikkelde elektrische aandrijflijn. De accu’s werken met 600V DC-techniek, wegen ruim 500 kilo en leveren 60 kWu per stuk. De pakketten zijn uitgevoerd met één centraal hijspunt en een vergrendeling aan de onderzijde. Met de opgeteld 240 kw/u zou de krol voor BAM een volle werkdag moeten kunnen draaien.
Dit artikel is ook om 10:00 geüpdated: Eerder hebben wij in bovenstaand bericht foutief vermeld dat Eleo de batterij-leverancier was. Dit is onjuist. De batterijen voor de machine die in Vught in brand is gevlogen zijn door een ander partij gemaakt en geleverd.
BouwMachines schreef over de introductie van de kraan: