Topcon en BAM trotse partners op Digital Construction Day 2019

Topcon en BAM trotse partners op Digital Construction Day 2019

Meer adoptie van digitalisatie en meer onderlinge samenwerking op dit gebied. Dat zijn twee duidelijke doelen van BAM Infra Nederland. Maar om die te bereiken, is wel kennis en inzet nodig van je eigen mensen. Op donderdag 18 april vond daarom de eerste Digital Construction Day plaats binnen BAM Infra Nederland. Tijdens deze dag op het Bouw & Infra Park in Harderwijk was Topcon één van de partners die erbij was, kennis deelde en inspireerde. Een verslag, gemaakt door Topcon.

We zijn er trots op dat we samen met BAM en de andere partners bijdragen aan een betere inrichting van de infrastructuur. Want we zullen anders moeten  omgaan met de (her)inrichting van onze infrastructuur. Anders ontwerpen, (ver)bouwen en beheren. Om dat te realiseren, zullen we slimmer moeten omgaan met de middelen die we hebben. Workflows verbeteren, technologie omarmen en vooral ook de mindset van de betrokken mensen optimaliseren.

Topcon wil daarbij haar klanten en haar partners helpen. Dat is wat Topcons slogan ‘The intersection of infrastructure and technology’ in de praktijk betekent. Samen zetten we de schouders eronder om de uitdagingen van de bouwsector in Nederland aan te gaan.

Concrete antwoorden op actuele vragen

Het thema van de Digital Construction Day 2019 was ‘BIM (Building Information Modelling) naar de bouwplaats, de bouwplaats naar BIM’. Gedurende de dag kregen deelnemers concrete antwoorden op actuele vragen. Hoe passen we 4D toe? Welke mobiele apps kunnen we gebruiken op de bouwplaats? Hoe brengen we de bouwplaats digitaal in kaart?

Er was een interessant programma met alle ins en outs op het gebied van digitalisering. Naast een plenair gedeelte, een marktplein met demonstraties vonden er deze dag ook een vijftal workshops plaats, waarvan Topcon er twee mede organiseerde: ‘3D-scannen’ en ‘digitale maatvoering’.

De omgeving real-time in kaart brengen

Tijdens de workshop ‘3D-scannen’ werden de basisvragen over, en toepassingsmogelijkheden van 3D-scannen beantwoord door Marcel Keijl  (teamleider). Zo weet men nu dat een 3D-scanner real-time een beeld van een driedimensionale omgeving maakt zoals ook een fotocamera met flitser dat doet. Maar dan wel op zo’n manier dat van elk vastgelegde punt in de ruimte ook de afstand tot het apparaat wordt vastgelegd.

3D-scanners van Topcon meten 1 miljoen punten per seconde en creëren een driedimensionale puntenwolk die vervolgens gebruikt kan worden als basis voor een 3D-model. Concreet en direct praktisch toepasbaar.

Jongensdromen komen uit

Wat zijn de mogelijkheden van ‘digitale maatvoering’ en wat zijn de raakvlakken met bijvoorbeeld de ontwerpers van BAM Infraconsult? Deze vragen stonden centraal tijdens de workshop ‘digitale maatvoering’. Mike van der Geest, projectorganisator Regionaal bij BAM, organiseerde deze workshop samen met Topcon. Samen met de deelnemers gingen we na de theorie binnen,  letterlijk naar buiten toe.

Op de klaarstaande graafmachine met 3D GPS-systeem kregen de deelnemers te zien hoe ‘digitale maatvoering’ werkt in de praktijk. Wat ziet een machinist op zijn scherm in de cabine? Even meekijken op de graafmachine. Stiekem een jongensdroom van velen? Daarnaast kon men kijken bij de total station, die opgesteld stond voor eventueel revisiewerk in het 3D-model.

Wereldleider in Digital Construction

Menno de Jonge, Directeur Digital Construction bij BAM, legt uit waarom BAM digitaal werken en technologische innovaties volledig omarmt. ‘Onze opdrachtgevers vragen ons om een digitale aanpak. Als we niet aan hun vereisten voldoen, verliezen we simpelweg werk. Maar het is natuurlijk veel belangrijker dat we onze processen digitaliseren vanuit eigen motivatie.

Onderzoek van  McKinsey en het World Economic Forum (WEF) toont aan dat Digital Construction een bijdrage levert aan het verlagen van de kosten en verhogen van de marges. Als onderdeel van de BAM strategie ‘Building the present, creating the future’ hebben we ons als doel  gesteld om dingen beter te doen. We maken een project eerst digitaal voordat we het fysiek op een bouwplaats gaan uitvoeren.

Digital Construction stelt ons in staat efficiënter te werken, minder fouten te maken en ook steeds beter te worden door gebruik te maken van de gegevens die we digitaal vastleggen. Redenen genoeg voor ons streven om wereldleider te worden in Digital Construction.’

Geslaagd evenement

Alle partijen, zowel BAM als de partners Topcon, Autodesk, Synchro Software en Esri, kijken terug op een zeer geslaagd evenement. Tot volgend jaar? Wij blijven ons inzetten om de ‘digitalisering’ dichterbij de bouw te brengen en quoten graag Menno de Jonge: ‘Wat doe jij morgen met BIM?’

Dit artikel is gesponsord door Topcon.

Van de buitenkant is amper te zien dat de Liebherr R920 is omgebouwd naar elektrische aandrijving.

Nijhuis Engineering bouwt tweede elektrische Liebherr voor...

Aannemersbedrijf Van Roon is actief in de Railinfra en investeerde eerder al in een door Nijhuis Engineering geëlektrificeerde Liebherr A922 spoorkraan. Na het succes van deze eerste elektrische Liebherr heeft van Roon nu ook een Liebherr R920 laten ombouwen. De railinfra branche werkt met zeer specialistische machines, net als in de GWW is elektrificering van het materieel nog niet wijdverbreid. Als het aan Nijhuis Engineering ligt komt daar verandering in.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bouwbedrijven

Aansprakelijkheidsverzekering voor bouwbedrijven

De bouwsector is een dynamische en veeleisende industrie waar dagelijks met complexe projecten en zwaar materieel wordt gewerkt. Dit brengt niet alleen technische uitdagingen met zich mee, maar ook aanzienlijke risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Schade aan derden, ongevallen op de bouwplaats en beroepsfouten kunnen leiden tot hoge kosten en juridische complicaties.

Elektrische Volvo FMX 8x4 maakt indruk in Limburgs landschap

Elektrische Volvo FMX 8x4 maakt indruk in Limburgs landschap

Besix Infra Nederland boft. Als partner van H.J. Beaujean Transport & Grondverzet BV uit Hoensbroek kan de kennisgedreven wegenbouwaannemer één van de nieuwste Volvo-trucks inzetten: de 100% elektrische FMXE 8x4V. Met vijf accupakketten heeft deze vierasser 450 kWh aan capaciteit beschikbaar, voldoende voor de dagelijkse ritten in het heuvelachtige Limburgse landschap.

Met eigen merk RELLY gloort mooie toekomst voor De Schans

Met eigen merk RELLY gloort mooie toekomst voor De Schans

Drukke tijden, inclusief beëindiging van een succesvolle samenwerking. Nee, de afgelopen jaren waren niet altijd even makkelijk bij De Schans uit Hedel, een toonaangevende machineleverancier onder stratenmakers, hoveniers en bouw- en constructiebedrijven. Maar de onrustige periode is nagenoeg voorbij en heeft uiteindelijk ook iets moois opgeleverd: de RELLY, een volledig in eigen beheer ontwikkelde minishovel. De ambitie: nog voor 2030 minstens duizend RELLY's per jaar verkopen.