BouwMachines Kennisdag: kan jij Otterland emissievrij realiseren?

BouwMachines Kennisdag: kan jij Otterland emissievrij realiseren?
Beeld: Douwe Strating (Nul Architecten)

Goed nieuws! De BouwMachines Kennisdag 2021 gaat dit jaar weer fysiek plaatsvinden bij Bouw & Infra Park in Harderwijk. De BouwMachines Kennisdag staat dit jaar voor een deel in het teken van de casus Otterland. Op deze fictieve locatie wordt (volledig) emissievrij gewerkt. En we nodigen jou uit om hierover mee te denken!

De BouwMachines Kennisdag 2022 gaat dit jaar weer fysiek plaatsvinden bij Bouw & Infra Park in Harderwijk. Hierbij hanteren wij uiteraard de maatregelen vanuit het RIVM rondom corona.

We hebben niet stil gezeten de afgelopen tijd en hebben samen met onze partner BMWT en adviserend orgaan Bouwend Nederland gekeken hoe we onze mooie sector met inspirerende kennis kunnen voeden. Het is ons gelukt. We hebben een innovatief idee, waar jij zeker je voordeel mee zult doen.

Volledig emissievrij werken

De BouwMachines Kennisdag staat dit jaar voor een deel in het teken van de casus Otterland. Op deze fictieve locatie wordt (volledig) emissievrij gewerkt. En we nodigen jou uit om hierover mee te denken! Welke mogelijkheden zijn er? Maar ook: wat zijn de knelpunten? Er is namelijk nog geen GWW-aannemer die uitsluitend emissievrije machines heeft staan. En toch vragen steeds meer opdrachtgevers om de uitstoot tot een minimum te beperken.

Dat was de aanleiding voor De Groene Koers en BouwMachines om de handen ineen te slaan en onze achterban uit te dagen: Lukt het jou om Otterland emissievrij te realiseren? Lees gauw verder…Tijdens de BouwMachines Kennisdag op 15 maart aanstaande willen we als sector laten zien waar we voor staan, door vakmensen de gelegenheid te geven hun kennis te delen. Met elkaar, maar ook met de aanwezigen en met instanties die verantwoordelijk zijn voor de uitvraag van GWW-projecten. Otterland is daarvoor de basis.

Otterland

De BouwMachines Kennisdag staat dit jaar voor een deel in het teken van de casus Otterland. Op deze fictieve locatie wordt (volledig) emissievrij gewerkt. Zoals gezegd kan je Otterland niet googlen; het bestaat niet. Otterland is een fictief project waar gebouwd gaat worden. In het gebied komt een bezoekerscentrum en wordt een oude steenfabriek getransformeerd. Er zijn nieuwe wegen, voetpaden, parkeerplaatsen en bruggen nodig. Langs de waterkant zullen werkzaamheden plaatsvinden en het groen heeft aandacht nodig. Kortom: er zijn veel soorten machines nodig om de klus te klaren. En bovendien heeft de gemeente grote ambities als het gaat om emissievrij werken.

Zet je in voor een emissievrij Otterland!

De bedoeling is dat drie teams inschrijven op de ‘aanbesteding Otterland’. Voor deze teams nodigen we jou uit. Wil jij jouw kennis delen op het gebied van emissieloos werken, duurzaam aanbesteden en inkopen? Wij verwelkomen je graag in een van de teams.

De inschrijving is overigens niet vrijblijvend. Ondanks dat Otterland een spelvorm is, willen we namelijk met zijn allen iets bereiken. We willen tonen waar we als branche toe in staat zijn en een rapportage maken die als leidraad dient voor een reëler aanbestedingsbeleid. Dat betekent dat we serieuze feedback verwachten en goed onderbouwde inschrijvingen. 

Samenstelling teams

Net als bij echte aanbestedingen is de input van mensen met diverse functies belangrijk. Daarom nodigen we mensen uit die ieder vanuit hun eigen kennis input voor Otterland willen leveren. Dat kunnen machinisten zijn, planners, inkopers, directieleden, duurzaamheidsmanagers, etc. Heb jij een visie of kennis opgebouwd op het terrein van aanbestedingen of emissievrij werken, dan nodigen we je van harte uit als deelnemer. De teams stellen wij samen.

Inschrijven

Inschrijven kan tot 1 september via de site van de Groene Koers via dezelink.

Emissievrij: Nu investeren of straks achteraan lopen 'Ontkennen heeft geen zin'

Emissievrij: Nu investeren of straks achteraan lopen 'Ontkennen heeft...

In samenwerking met brancheorganisatie BMWT verzorgt BouwMachines op woensdag 4 december de BouwMachines Kennisdag op het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Thema van deze dag: 'Het MKB en de missie naar zero-emissie: een pragmatische aanpak met perspectief voor de ondernemer'. Diederik van Hattem directeur van DNL Machines & Equipment - importeur van grondverzet- en wegenbouwmachines van het Chinese merk SANY - is een van de sprekers. "Qua energietransitie adviseer ik al mijn klanten aan te haken."

Foto: Staad.

Staad wacht niet tot morgen en introduceert 'energy as a service'

In samenwerking met brancheorganisatie BMWT verzorgt BouwMachines op woensdag 4 december de BouwMachines Kennisdag op het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Thema van deze dag: 'Het mkb en de missie naar zero-emissie: een pragmatische aanpak met perspectief voor de ondernemer'. Sijmen Staadegaard - commercieel directeur bij Staad BV - is een van de sprekers. "Waarom wachten tot morgen, als het vandaag al kan?"

Gezonde opdrachten nodig om kosten emissieloos te dragen

Gezonde opdrachten nodig om kosten emissieloos te dragen

Drie jaar werkten lang werkten zeven aannemers, twee kennisinstellingen en Staad samen in het consortium De Bouwplaats van Morgen. Met als doel kennis opdoen over de inzet van elektrische graafmachines uit het zware segment. Op 12 september presenteerden zij hun bevindingen in Veghel, waarbij veel aandacht was voor de laadkosten. 

Ivo van der Mark. Foto: Van Assendelft Fotografie.

'Er zijn weinig sloopbedrijven meer over. Bijna alle slopers zijn...

Jajo wil een van de duurzaamste bouwbedrijven van Nederland zijn. Met circulaire kantoren en bedrijfsgebouwen is het bedrijf al koploper. Het 'oogsten' van bouwmaterialen leverde echter een fors verlies op. De vastberaden Jajo-ceo Ivo van der Mark peinst er niet over om daarmee te stoppen. "Schaarste aan bouwmaterialen gaat vroeg of laat komen."