Staad BV uit Veghel, met haar 150 medewerkers, is importeur en dealer van Develon grondverzetmachines in Midden- en Zuid-Nederland. Naast het leveren van conventionele machines heeft het Brabantse bedrijf – dat wordt gerund door Sijmen en Pieter Staadegaard – met Electric Construction Equipment (ECE) in 2018 een eigen merk ontwikkeld, voor de Nederlandse markt en daarbuiten. Het gaat om elektrische grondverzet- en graafmachines. ECE is ontstaan met de eerste ontwikkelideeën voor de ombouw van een dieselgraafmachine naar een elektrisch aangedreven graafmachine. In 2019 bouwde ECE de eerste 30-tons elektrische rupsgraafmachine ter wereld.
Vorig jaar is het jongste merk van Staad ontstaan: Fusion. Dit merk richt zich puur op de energietransitie, inclusief laadinfra. Zo kunnen afnemers van elektrische grondverzetmachines dankzij het concept "energy as a service" zorgeloos werken.
Hoe ver is Staad BV zelf op het gebied van energietransitie?
Heel ver, aldus Sijmen Staadegaard. Van tractoren en wielladers tot minigraafmachines en 30-tonners op rups: met ECE levert Staad BV een grote variëteit aan elektrische grondverzet- en graafmachines. Het gaat niet alleen om omgebouwde machines van Develon, maar intussen ook om machines die vanaf nul zijn omgebouwd. Staadegaard: "We zijn relatief kort op deze aardbodem en ik vind dat we de wereld een beetje mooier moeten achterlaten dan dat hij nu is. Die intrinsieke motivatie is aanwezig bij alle werknemers: ze zijn er op hun eigen manier allemaal trots op dat ze hun steentje bijdragen aan de energietransitie. Ik merk ook dat we bijna een ander soort mensen in dienst hebben dan vijf jaar geleden, toen we alleen nog maar importeur en dealer van Develon waren. Sindsdien is hier veel veranderd."
Staad BV heeft sinds 2018 bijna 300 elektrische machines verkocht. De orderportefeuille bedraagt 175 machines voor volgend jaar.
Hoe neemt Staad BV klanten mee op weg naar een emissievrije toekomst?
Blijven informeren én iedereen meenemen door te laten zien dat het kán, emissieloos werken, aldus Staadegaard. Hij is uiteraard bekend met de netcongestie, maar zegt dat zijn klanten daar geen hinder van hoeven te ondervinden: Staad BV heeft een verwisselbaar energieopslagsysteem ontwikkeld, de Powerbox 400. Het gaat om een stand-alone batterij: de batterij kan uit de machine gehaald worden en op een andere plek geladen en ontladen worden. Staadegaard: "Dit concept heet ‘Energy as a service’ en wordt als een pilot nu toegepast bij een dijkversterkingsproject tussen Tiel en Waardenburg. Daar staan zo’n twintig elektrische machines. Elke machine kan minimaal acht uur op een volle batterij draaien. Met een elektrische vrachtwagen worden de lege batterijen opgehaald, om ze vervolgens naar een snellaadplein van Watthub in Geldermalsen te brengen. Eenmaal vol worden ze weer naar het project gereden. Een partner van ons maakt gebruik van lokaal opgewekte energie: zon en wind. Tegen een vast tarief zorgen we ervoor dat de aannemer geen enkele last van laadstress heeft."
Wat is jullie boodschap op de BouwMachines Kennisdag?
Staadegaard: "Ik ga vooral vertellen over ons concept van Energy as a service, dat er veel mogelijk is op het gebied van emissieloos bouwen." De resultaten van de pilot bij het dijkverzwaringsproject in de Betuwe zijn volgens hem veelbelovend. "Het wisselen van de Powerboxen verloopt soepel. Wat me vooral heel erg is meegevallen, is de draaitijd van de machines op één Powerbox 400 batterij. Voor een aannemer is dat toch een prettige zekerheid, dat een elektrische machine zo lang en probleemloos kan draaien. We gaan dit concept nu verder uitrollen. Voor veel klanten zal het even wennen zijn, je koopt toch een machine zonder dieselmotor of batterij. Maar wij garanderen dat de machine kan draaien zonder laadstress en tegen een vooraf afgesproken prijs. Je komt als aannemer dus niet voor verrassingen te staan. Mijn belangrijkste boodschap: waarom wachten tot morgen, als het vandaag al kan?"
Kom naar de BouwMachines Kennisdag
Op 4 december is in Harderwijk de 9de editie van de BouwMachines Kennisdag. Tal van ondernemers, fabrikanten en experts delen daar hun ambitie, voorbeelden, uitdagingen en ook (on)mogelijkheden over de weg naar emissievrije machines. Daarmee is Harderwijk die dag de plek in Nederland om in gesprek te gaan en het eerlijke verhaal te horen. Schrijf je in als deelnemer, Klik hier voor meer informatie >>