VIDEO | Wim Beukers en zijn Big Float
De 39-jarige Wim Beukers werkt inmiddels 7,5 jaar bij Damsteegt. Maar hij zit al vanaf zijn zestiende op een kraan. Geregeld is Wim te vinden op een drijvende kraan: een Midi Float of een Big Float.
De 39-jarige Wim Beukers werkt inmiddels 7,5 jaar bij Damsteegt. Maar hij zit al vanaf zijn zestiende op een kraan. Geregeld is Wim te vinden op een drijvende kraan: een Midi Float of een Big Float.
De 28-jarige Lorenzo Warmerdam zit voor het Ridderkerks Kraanwagenbedrijf RKB regelmatig op de Spierings SK2400-AT7. Lorenzo draait bij RKB ook wel op andere mobiele torenkranen. 'Maar de AT7 blijft toch een gevalletje apart. Als ik die 7-asser voorbij hoor denderen, gaat mijn hart toch wat harder kloppen.'
De infrasector moet in 2030 voor een groot deel emissieloos zijn. Bouwmachines die nu op diesel draaien, moeten dan grotendeels draaien op elektriciteit. Maar hoe gaat dat? En wat is er nodig om dat doel te halen? In hoeverre schamen bouwers zich voor hun dieselbehoefte? Cobouwjournalist Thomas van Belzen gaat op InfraTech op zoek naar antwoorden en oplossingen.
RGS uit Rijssen investeerde in een KMC500S-6. Het is de eerste machine van dit type in Nederland. BouwMachines zag de sloopmachine met 27 meter giek aan het werk bij de ontmanteling van de voormalige fabriek van Aluchemie in de Rotterdamse Botlek.
Rob Leeuwenkamp is al is al 30 jaar ZZP'er, nadat hij in 1992 stopte met zijn loonbedrijf. Hij heeft dan ook al diverse kranen versleten. Onlangs kocht hij nog een nieuwe kraan. De keuze viel op een voor velen onbekende Hydrema. Hij liet de machine speciaal aanpassen voor het werken met de maaikorf.
Twan Derksen heeft een bijzondere Volvo EC 250D. Deze is extra beveiligd. Onder meer is de cabine aan alle kanten scherfwerend gemaakt. Twan en zijn rupskraan werken namelijk aan het opruimen en opsporen van munitie.
Robin van der Gun draaide op het bedrijf van zijn oom al voor zijn zestiende op allerlei machines. 'Het is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten, ook al zitten mijn ouders in een andere branche.'
Rens de Jong werkt sinds 2,5 jaar bij H. Schoenmaker bv uit Beverwijk en rondde daar zijn machinistenopleiding af. 'Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: je gaat de school pas verlaten als dat papiertje binnen is. Het heeft toch een bepaalde waarde, bijvoorbeeld als je overstapt naar een andere werkgever of voor een grote aannemer gaat werken. We werken bijvoorbeeld ook voor Tata Steel. Die verwacht toch wel dat je als machinist ook gediplomeerd bent.
Als 7-jarig jochie mocht Tom Hoogendoorn op het werk van zijn vader voor het eerst op een klein kraantje draaien. Dat viel niet mee, want machinist is een vak dat je moet leren. Op dat werk draaide ook een grote kraan. Tom vond het fascinerend om te zien hoe ze zo'n kraan gebruiken en koos ook voor het vak van machinist.
Als jonge machinist van 23 wil Marco Feddema voorlopig vooral graag ervaring op doen. Hij kiest voor de afwisseling, die hij in zijn werk bij De Boer Burgum volop krijgt. In de wegenbouw doet hij allerlei verschillende werkzaamheden, met veel interactie met collega's. Marco werkt met allerlei merken, zoals Kobelco, Caterpillar, Doosan, Takeuchi en Kubota.