Alles over PFAS

Infrasector: lichte volumekrimp in 2021

Infrasector: lichte volumekrimp in 2021

De infrasector zal in 2021 de gevolgen ervaren van de Coronacrisis, onder andere door minder investeringen van bijvoorbeeld gemeenten. Ook de stikstof- en PFAS-problematiek blijft een drukkend effect hebben op de productie. Het Economisch Bureau van ING verwacht voor de infrasector dit jaar een daling van de productie met 2%. Dit is de eerste volumedaling na vijf jaar van groei.

BouwMachines jaaroverzicht 2020: Sector in transitie

BouwMachines jaaroverzicht 2020: Sector in transitie

Het beperken van emissies is dé grote opdracht voor de bouw- en infrasector de komende jaren. Het doel is een emissieloze bouwplaats in 2030. BouwMachines belichtte in het jaar dat bijna achter ons ligt tal van initiatieven en innovaties die moeten bijdragen aan het realiseren van dat doel. In dit eerste deel van ons jaaroverzicht bieden we een selectie van deze artikelen.

BLOG Jan Hommes | De ene crisis verdringt de andere crisis

BLOG Jan Hommes | De ene crisis verdringt de andere crisis

In alle gesprekken, in alle kranten en in alle praatprogramma's staat de impact van de Corona-crisis centraal. Terecht en begrijpelijk. De gezondheid van veel medeburgers staat op het spel. De verdere maatschappelijke en economische gevolgen van de maatregelen die moeten worden genomen om het virus eronder te krijgen zijn immens. En toch moeten we doorzetten met elkaar. Omdat we het virus moeten overwinnen.

Een wasmachine voor PFAS

Een wasmachine voor PFAS

De bouw- en grondverzetsector kunnen het hoofdpijndossier PFAS eindelijk achter zich laten. Althans, dat is de mening van aannemer De Vries & Van de Wiel en ingenieursbureau Tauw. Met hun nieuwste innovatie kan zelfs de meest verontreinigde grond 'gewassen' worden. 'Ook bouwprojecten met gehalten in de grond die boven de norm van 3 µg/kg uitkomen, hoeven niet meer te worden stilgelegd.'

BLOG Jan Hommes | Regering moet de sector perspectief bieden

BLOG Jan Hommes | Regering moet de sector perspectief bieden

Op het moment van schrijven van deze column zitten we vóór Prinsjesdag. Die zal dit jaar plaatsvinden zonder alle gebruikelijke pracht en praal. Net zoals we dit jaar alle gebruikelijke dingen anders moeten doen. Ons normale werk doen, maar dan met anderhalve meter afstand.

BLOG Lion Verhagen | Onze regering creëert crises

BLOG Lion Verhagen | Onze regering creëert crises

Onze regering in Den Haag creëert zelf de economische crises waar we in belanden. Wat doet de Tweede Kamer? Op een verloren Pieter Omtzigt na doen alle politici van de regeringspartijen hieraan mee.

Regels voor PFAS verder versoepeld; één lijn voor grond en bagger

Regels voor PFAS verder versoepeld; één lijn voor grond en bagger

De regels voor PFAS worden verder versoepeld. De norm wordt verruimd van 0,8 naar 1,4 microgram PFAS per kilo grond. Daarnaast wordt voor grond en bagger één lijn getrokken, en komt er meer ruimte voor toepassingen in diepe plassen. Dit schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer.

Baggerregels PFAS laten nog zeker jaar op zich wachten: 'De spoeling wordt echt dun'

Baggerregels PFAS laten nog zeker jaar op zich wachten: 'De spoeling...

Grond- weg- en waterbouwers moeten nog zeker een jaar wachten tot er meer duidelijkheid komt over het toepassen van baggerspecie en grond waar PFAS in zit. Dat blijkt uit een brief van Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. De Vereniging van Waterbouwers vreest voor faillissementen. Van Veldhoven schrijft daar echter nauwelijks aanwijzingen voor te hebben.

Onderhandelingen cao waterbouw opgeschort om PFAS: 'Nu praten is zinloos'

Onderhandelingen cao waterbouw opgeschort om PFAS: 'Nu praten is...

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor waterbouwers zijn zeker tot mei opgeschort vanwege de onduidelijke economische gevolgen van PFAS. Dat zeggen de betrokken partijen tegen Cobouw. 'Zolang het ontbreekt aan feiten, heeft verder praten geen enkele zin.'

Nog steeds grote problemen door PFAS; kosten lopen op door grondkeuringen

Nog steeds grote problemen door PFAS; kosten lopen op door...

De PFAS-problemen in de bouwsector zijn nog lang niet voorbij. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland kampen veel bedrijven met hinder en extra kosten bij het verplaatsen van grond. Daarnaast loopt het aantal nieuwe infraprojecten enorm terug en veroorzaakt het uitblijven van een norm voor gebruik van grond bij oppervlaktewater nog steeds problemen. Minister Van Veldhoven vindt juist dat het de goede kant opgaat.