Agentschap Telecom gaat streng handhaven om graafschades te voorkomen
In 2021 is het aantal graafschades niet afgenomen. Voor Agentschap Telecom reden om streng te gaan controleren en sanctioneren.
In 2021 is het aantal graafschades niet afgenomen. Voor Agentschap Telecom reden om streng te gaan controleren en sanctioneren.
Bouwend Nederland heeft een nieuw hulpmiddel gepubliceerd voor grondroerders: de Handreiking graafwerkzaamheden en -schade algemeen infrabedrijven (grondroerders).
Bijna vier jaar nadat BouwMachines voor het eerst aandacht besteedde aan de grondscanner van MapXact, ziet het apparaat er totaal anders uit. Ook heeft het bedrijf de focus verlegd van verhuur van grondscanners naar CROW500 dienstverlening. Dit is waarom.
Het aantal graafschades is in 2020 met ruim 10% toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal zijn in 2020 45.102 schades gerapporteerd. Het aantal graafmeldingen en calamiteitenmeldingen steeg met ruim 7% (totaal 768.790 graafbewegingen). Dit betekent dat de kans op graafschade licht is toegenomen ten opzichte van 2019.
De grondradar geldt al decennia als de grote belofte voor het in kaart brengen van de bodem om graafschades aan kabels en leidingen tegen te gaan. Maar interpretatie van de radarbeelden is dusdanig monnikenwerk dat ze er bij VolkerWessels-dochter MapXact bijna mee waren gestopt. Totdat ze met artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) aan de slag gingen.
Het aantal graafschades in Nederland is in 2018 fors gestegen. Afgelopen jaar zijn ruim 41.000 graafschades gemeld tegenover 33.000 in 2017. De doelstelling van het Kabel en Leiding Overleg van maximaal 25.000 graafschades in 2018 is bij lange na niet gehaald. Opdrachtgevers spelen bij het voorkomen van graafschades volgens het Agentschap Telecom een sleutelrol.
Extra graafwerk om warmtenetten, zwaardere stroomkabels en nieuwe rioolbuizen aan te leggen gaat veel overlast geven en zal meer schade veroorzaken.
Met een hele reeks partners werkt het SOMA College aan een methode om graafschades te voorkomen. Om toekomstige machinisten tijdens hun opleiding al wegwijs te maken, wordt op het Bouw- & Infra Park in Harderwijk een 'living lab' aangelegd. Maar de ontwikkelingen gaan veel verder dan dat.
Het SOMA College is een samenwerking aangegaan met de Universiteit Twente. Samen trekken zij op in een aantal projecten voor de ondergrondse infra. Er wordt onder andere een living lab gerealiseerd op het Bouw & Infra Park met een ondergronds kabel- en leidingenstelsel. Samen met het bedrijfsleven is een projectplan gemaakt om graafschade in de infrasector te beperken.
Door de regierol op zich te nemen kunnen gemeenten bijdragen aan verminderen van het aantal graafschades. Gemeenten, netbeheerders en grondroerders moeten striktere afspraken maken over planning en het delen van informatie. Die aanbevelingen worden gedaan naar aanleiding van onderzoek naar graafschade als gevolg van rioleringswerk, uitgevoerd door Stichting Rioned, netbeheerder Enexis en het Kabel- en Leiding Overleg (KLO).