Alles over Bouwend Nederland

Bom onder spelregels stikstof: rechter maakt intern salderen moeilijker

Bom onder spelregels stikstof: rechter maakt intern salderen...

"Een kleine bom" onder de stikstofregels maakt het per direct moeilijker om intern te salderen met stikstofruimte. Veel (lopende) projecten zullen moeten terugkijken of zij een vergunning nodig hebben, of hadden. De precieze impact op de bouw is zelfs voor de Raad van State nog niet te overzien.

Renovatie van de Heinenoordtunnel in de A29 bij Barendrecht.

Tweede Kamer: minister moet aanbestedingsproces infrastructuur...

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet het aanbestedingsproces voor grote infrastructurele projecten verbeteren. De Tweede Kamer heeft drie moties aangenomen met die strekking.

Richtlijn veilige inzet materieel is niet in beton gegoten: 'Er gaan nog jaren overheen'

Richtlijn veilige inzet materieel is niet in beton gegoten: 'Er gaan...

Bouwend Nederland kondigde begin juni 2024 aan dat de richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel beschikbaar is. Met deze richtlijn kunnen aannemers en opdrachtgevers onnodige risico's uitsluiten en goede afspraken maken. Maar zit de branche hier op te wachten en wat lost de richtlijn op? "Dit is een levend document"

Op weg naar meer dagwerk in de weginfra

Op weg naar meer dagwerk in de weginfra

Op 6 juni vond op initiatief van HZC - in samenwerking met Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland - een werksymposium plaats. Het doel: verbeterde veiligheid, door nachtwerk in de wegenbouw te verminderen.

Hoognodige richtlijn 'veilige inzet elektrisch materieel' definitief

Hoognodige richtlijn 'veilige inzet elektrisch materieel' definitief

Bouw- en infrabedrijven zijn volop bezig om hun materieel te elektrificeren. Omdat duidelijke regelgeving nog ontbreekt, heeft Bouwend Nederland de richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel opgesteld. Met deze richtlijn kunnen bedrijven en opdrachtgevers onnodige risico's uitsluiten en goede afspraken maken over de beheersmaatregelen.

Norm veilig werken e-voertuigen wordt herzien, nu ook aandacht voor bouwmachines

Norm veilig werken e-voertuigen wordt herzien, nu ook aandacht voor...

Het Nederlands Normalisatie Instituut publiceert eind deze zomer de herziene NEN 9140. De norm voor veilig werken aan e-voertuigen beslaat nu ook elektrische bouwmachines.

(Foto: Shutterstock)

Hoe zijn emissievrije eisen terug te vinden in aanbestedingen?

De opdrachtgevers zijn aan zet: zonder harde eisen ten aanzien van emissiearm of -vrij bouwen komt de gewenste versnelling er niet. Maar hoe meet je die duurzaamheidseisen in aanbestedingen?

Utrecht, 30 oktober 2023, bijeenkomst ondertekening SEB-convenant. (Foto: Hans Roggen)

Convenant SEB is de start van omvangrijke transitie

Het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) zal een flinke impact hebben op de bouw-, groen- en infrasector. Zeker omdat het breed gedragen wordt. Ruim 45 partijen - overheden, opdrachtgevers, bedrijven en brancheorganisaties - ondertekenden op 30 oktober het convenant.

De lange weg voor waterstofmachines 

De lange weg voor waterstofmachines

Berenschot heeft in opdracht van Bouwend Nederland en de gemeente Groningen de kansen voor het gebruik van waterstof in de Nederlandse bouw- en infrasector onderzocht. Die worden gezien in zowel het realiseren van de emissievrije bouwplaats, als in het realiseren van bouwprojecten voor onder meer productie, opslag en transport.

SEB-convenant getekend: op weg naar emissievrije bouw in 2035

SEB-convenant getekend: op weg naar emissievrije bouw in 2035

Het was druk en de stemming wat uitgelaten. 40 partijen waren naar Utrecht gekomen om het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) te ondertekenen, een routekaart naar emissievrij bouwen in 2035.