Sessies

Alle sessies worden driemaal verzorgd.

Na de sessie is het mogelijk om vragen te stellen.

 

Ronde 1: 11.40 - 12.25 uur


Kennissessie 1.1 | Energievoorziening voor elektrische bouwmachines: randvoorwaarden en innovatie in de gww-sector

Henri Overbeek van Connectr bespreekt hoe beschikbaarheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid de drijvende krachten zijn achter de adoptie van elektrische bouwmachines. Daarnaast neemt hij je mee in regionale initiatieven in Arnhem, waar Connectr samenwerkt met partners om innovaties te versnellen en emissieloze bouwoplossingen te creëren. Samenwerking met het ecosysteem is essentieel om de bouwlogistiek te innoveren en te verduurzamen!

Flip Oude Weernink, programmamanager bij ElaadNL, zal dieper ingaan op de potentie van slim laden op de bouwplaats, vooral in situaties van stroomcongestie of beperkte stroomvoorziening. Hij benadrukt ook het belang van standaardisatie in laadoplossingen, zodat we niet alleen slim, maar ook consistent en betrouwbaar kunnen laden.

Henri Overbeek, Communitymanager bij Connectr
Flip Oude Weernink, programmamanager bij ElaadNL

Kennissessie 1.2 | Stroomvoorziening als een Zwitsers zakmes

De presentatie zal ingaan op het modulaire stroomvoorzieningssysteem van DENS, dat op maat wordt gebouwd voor de behoeften van elke klant. Het modulaire karakter van de DENS Powerhubs maakt het mogelijk om op efficiënte wijze batterijsystemen te leveren die variëren in capaciteit en functionaliteit, afhankelijk van de specifieke wensen van de gebruiker.

Een voorbeeld van een klant specifieke oplossing is die voor Martens en Van Oord. Deze Powerhub heeft een indrukwekkende capaciteit van 1740 kWh en is uitgerust met vier CCS2 DC laders. Met een capaciteit van 360 kW, speciaal ontworpen voor het snel en efficiënt laden van zwaar materieel/ trucks. Een belangrijk kenmerk van de systemen van DENS is hun veelzijdigheid. Zo kunnen ze niet alleen machines opladen, maar ook ingezet worden om het energienet te ondersteunen of netcongestie tegen te gaan.

Door gebruik te maken van een modulaire benadering, creëert DENS oplossingen die zowel eenvoudig als schaalbaar zijn, wat het bedrijf onderscheidt op het gebied van duurzame technologie en de groeiende vraag naar duurzame energie in verschillende sectoren.

Max Aerts, ceo bij DENS B.V.

Kennissessie 1.3 | Elektrisch werken zonder concessies? De machines zijn er klaar voor!

Niet ombouwen maar opnieuw op de tekentafel heeft er voor gezorgd dat er elektrisch gewerkt kan worden zonder concessies. Vier elektromotors i.p.v. één dieselmotor, elektrische rijaandrijvingen en slimme efficiënte regelingen zorgen er voor dat er zorgeloos veertien tot twintig uur gewerkt kan worden op een enkele accu lading. Wanneer de machinist niks bediend, verbruikt de Hooby LC90 geen stroom. Wanneer de machinist de joystick aan raakt leveren de verschillende pompen met elektromotoren precies aan wat er wordt gevraagd.

De praktijk heeft afgelopen jaren uitgewezen dat deze elektrische machine uitstekend past in een machinepark van een loonbedrijf / aannemer / gemeente of waterschap zonder dat er concessies gedaan hoeven te worden. De verschillende elektromotoren zorgen zelfs voor meer vermogen dan de diesel variant. Elektrisch geeft bovendien veel meer comfort en rust voor de machinist en zijn omgeving.

In deze presentatie lichten Mart Koenders en Theo Klever graag hun visie toe op het elektrificeren van machines en komt een gebruiker van de machine in de praktijk aan het woord.

Mart Koenders, Sales Engineer bij Hobelman-Halle B.V.
Theo Klever, Directeur bij Loon en Aannemingsbedrijf Theo Klever B.V.

Kennissessie 1.4 | Inzetbaarheid, energieverbruik en kosten van elektrische graafmachines. Resultaten uit het DKTI-project “Bouwplaats van Morgen”

Drie jaar lang zijn een aantal elektrische graafmachines gemonitord in normaal dagelijks gebruik bij aannemers. Met de resultaten kunnen vragen worden beantwoord, zoals: kan ik een elektrische machine net zo intensief gebruiken als een dieselmachine? Hoeveel elektriciteit heb ik nodig, en wat betekent dat voor de stroomvoorziening op de bouwplaats? Wat zijn de totale kosten voor aanschaf en gebruik van een dergelijke machine, in vergelijking met een dieselmachine? Hoeveel stikstof- en CO2-emissies voorkom ik met een elektrische machine? In de sessie geven we antwoord op deze vragen.

René van Gijlswijk, Researcher Sustainable Mobility bij TNO

Ronde 2: 14.20 - 15.10 uur


Kennissessie 2.1 | Toekomst zonder uitstoot? De uitdagingen en kansen voor emissieloos werken

De afgelopen jaren heeft Tuytel Groep flink geïnvesteerd in emissieloos materieel. Dit jaar zijn er drie graafmachines, een shovel, twee elektrische vrachtwagens en een accupakket aan de vloot toegevoegd en er zijn nog grote plannen voor de toekomst. Tijdens deze kennissessie vertelt Arnold Tuytel over de weg naar emissieloos materieel, de kansen, de tegenslagen en de ambitieuze stappen die nog op de planning staan.

Arnold Tuytel, Directeur bij Tuytel Groep

Kennissessie 2.2 | Emissievoorspelling en monitoring

Emissies spelen momenteel een grote rol in de bouwsector. Het is van steeds groter belang om vroegtijdig inzicht te hebben in de totale verwachte emissies van een bouwproject en vooral in de stikstofruimte op de projectlocatie. Daarnaast hebben organisaties behoefte aan inzicht in het gebruik en verbruik van hun machines en willen ze emissies kunnen berekenen met (eigen) praktijkdata. De Emissievoorspeller en het Meetprogramma van de Topsector Logistiek helpen de sector bij deze uitdagingen. In deze sessie demonstreren wij hoe jij zelf snel en eenvoudig inzicht kunt krijgen in je emissies en de beschikbare stikstofruimte. Daarnaast presenteren wij onze methoden voor het monitoren van honderden mobiele werktuigen in de praktijk en lessen die we tot nu toe hebben geleerd.

Rutger Bijl, Topsector Logistiek
Orvo Pels, Projectleider Livin Lab Emissies bij Topsector Logistiek

Kennissessie 2.3 | Schoon en emissieloos bouwen bij de waterschappen, van beleid naar uitvoering

In deze sessie laten Henkjan van Meer en Jan Baltissen zien hoe de waterschappen in hun projecten aan de slag zijn met de ambities en doelstellingen van het programma Schoon en Emissieloos Bouwen.

Henkjan van Meer, beleidsadviseur bij de Unie van Waterschappen
Jan Baltissen, duurzaamheidsadviseur bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma

Kennissessie 2.4 | Innovatieroute

Ben jij klaar om inspiratie op te doen en innovatieve ideeën van dichtbij te ervaren? Schrijf je dan in voor de exclusieve Innovatieroute van BouwMachines! Deze unieke ervaring is beschikbaar voor maximaal dertig deelnemers. Samen ontdekken we de meest vernieuwende concepten, verdeeld in twee groepen, zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt en volop kan genieten van de rondleiding. Onze experts begeleiden je langs alle partners, zowel binnen als buiten, waar je een kijkje achter de schermen krijgt en innovatie tot leven ziet komen.

 

Ronde 3: 15.40 - 16.25 uur


Kennissessie 3.1 | Mobiele werktuigen & bouwlogistiek: de do’s en dont’s van elektrificatie

Elektrificatie en energielogistiek staan centraal in deze deelsessie. Wat zijn de neveneffecten van de inzet van elektrisch materieel en hoe kom je tot een optimale energielogistiek? Topsector Logistiek voert in het programma Mobiele Werktuigen & Bouwlogistiek samen met de sector innovatieprojecten uit om te komen tot kennis, opschaling en praktijkervaring, gericht op het verduurzamen van de bouw(logistiek) en het aantoonbaar maken van de effecten. We staan in deze sessie stil bij wat we doen, hoe we dat doen, wat we tot nu toe hebben geleerd en hoe we dit opschalen naar de gehele bouwsector.

Sjoerd Jongsma, Projectmanager Living Lab Elektrificatie & Energielogistiek bij Topsector Logistiek

Kennissessie 3.2 | Innovatief funderingsbedrijf Sterk zet koers naar een emissieloze toekomst

Technisch directeur Peter van Halteren jr. deelt hun reisvertelt hoe Sterk om tegenzich inspant om in 2035 volledig emissieloos te opereren.

Peter van Halteren jr., Technisch directeur bij Sterk

Kennissessie 3.3 | De energietransitie voor bouwbedrijven — uitdagingen en oplossingen

De presentatie zal ingaan op de volgende aspecten:

  • de energietransitie betekent dat diesel aangedreven bouwmachines vervangen dienen te worden door elektrisch aangedreven machines en vrachtwagens
  • dit betekent dat ieder bouwbedrijf voor forse investeringen staat
  • er zijn nog veel onzekerheden, zoals bijvoorbeeld de mate van beschikbaarheid van ‘groen’ materieel
  • de kostprijs van deze machines ligt in ieder geval een stuk hoger dan van klassiek aangedreven machines
  • bijgevolg is de financiering ervan een flinke uitdaging, maar middels leasing kan een oplossing op maat worden aangeboden
  • hoe kan een bouwbedrijf zich vandaag al voorbereiden op deze transitie?

Marcel Spijkers, Algemeen directeur bij Abcfinance en voorzitter van Leasing Nederland-NVL

Kennissessie 3.4 | Innovatieroute

Ben jij klaar om inspiratie op te doen en innovatieve ideeën van dichtbij te ervaren? Schrijf je dan in voor de exclusieve Innovatieroute van BouwMachines! Deze unieke ervaring is beschikbaar voor maximaal dertig deelnemers. Samen ontdekken we de meest vernieuwende concepten, verdeeld in twee groepen, zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt en volop kan genieten van de rondleiding. Onze experts begeleiden je langs alle partners, zowel binnen als buiten, waar je een kijkje achter de schermen krijgt en innovatie tot leven ziet komen.

Wil jij hierbij zijn?

 

Meld je aan, voor een plek op dé Kennisdag van de materieelbranche

 

 

Vragen?

Event organisatie 
Astrid Brouwer - bouwmachineskennisdag@vmnmedia.nl
Tel: 06 48088065

Partner worden?

Accountmanager
Hans Hoogendoorn -hanshoogendoorn@vmnmedia.nl
Tel: 06 55030305