Katja van Roosmalen
Freelance redacteur
Freelance redacteur
Drie jaar werkten lang werkten zeven aannemers, twee kennisinstellingen en Staad samen in het consortium De Bouwplaats van Morgen. Met als doel kennis opdoen over de inzet van elektrische graafmachines uit het zware segment. Op 12 september presenteerden zij hun bevindingen in Veghel, waarbij veel aandacht was voor de laadkosten.
Alle aspecten van de 'bouweconomie 2030' komen samen in de versterking en herinrichting van de Rijnkade in Arnhem. Meerdere doelen komen samen. Zoals emissievrij werken op de bouwlocatie, circulair gebruik van materialen, integreren van meer groen én het beperken van overlast voor omwonenden. Hoe de opdrachtgevers (Waterschap Rijn en IJssel en Gemeente Arnhem) en Bouwcombinatie Samen (Van der Ven, Ballast Nedam en Hakkers) middels een duurzame bouwplaats en bouwlogistiek de CO2-uitstoot met 1,45 miljoen kg reduceren.
Om de emissies van bouwmaterieel flink omlaag te brengen wordt in het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) gewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren. Deze samenwerking tussen marktpartijen en overheid dient een wederzijds belang. De overheid - die het initiatief heeft genomen om de emissies te verlagen - heeft de bedrijven en branches nodig. Omgekeerd hebben marktpartijen - voor het behoud van een eerlijk speelveld - de overheid nodig.
Wat betekent de transitie naar een uitstootvrije stadslogistiek voor ondernemers in de bouw- en infrasector? Dat lijkt erg lokaal bepaald.
Kunnen we als bouw-, infra- en groensector iets leren van de energietransitie in andere sectoren, zoals het personenvervoer?
Met vereende kracht besloten Schot Infra, Schadenberg Groep en Floris Infra vorig jaar een 'flexibele elektrische schil' aan hun bedrijven toe te voegen. In Groene BouwKracht brengen de bedrijven hun elektrische materieel onder, maar ook collega-bedrijven kunnen hier emissievrij materieel huren. "We wilden namelijk niet langer wachten op de politiek of opdrachtgevers, maar het zelf gewoon doen", licht Gerben Floris deze beslissing toe.
Het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) zal een flinke impact hebben op de bouw-, groen- en infrasector. Zeker omdat het breed gedragen wordt. Ruim 45 partijen - overheden, opdrachtgevers, bedrijven en brancheorganisaties - ondertekenden op 30 oktober het convenant.
Eind oktober wordt het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ondertekend. Ondertekenaars verbinden zich aan het uitvoeren van de routekaart SEB om daarmee de transitie naar een emissiearme sector in gang te zetten. Jorrit van Ommen, beleidsmedewerker bij De Groene Koers en Bouwend Nederland, neemt de belangrijkste punten in vogelvlucht door.
In Harderwijk wordt Fase 3 van het Waterfront emissieloos bouwrijp gemaakt. Zo stelde de gemeente een laadhub beschikbaar, en investeerde hoofdaannemer Boskalis in een 25-tons Etec-rupsgraafmachine van ELM, die moeiteloos een dag op de accu kan draaien.
Nog een paar maanden en dan rolt de waterstofaangedreven 23-tons rupsgraafmachine van Eco-Excavator uit de werkplaats. 'We wachten nu nog op de laatste buitenlandse onderdelen, zoals koppelingen', zegt Martijn Sanders. 'Maar zijn die binnen, dan kan het snel gaan. Een exacte datum durf ik daar echter nog niet aan te verbinden, omdat we afhankelijk zijn van derden.'