Je zet gewoonlijk bouwtekeningen met twee of drie collega’s uit. Met waterpastoestellen, draden, jalons en een houten bouwraam. Maar binnenkort zal die werkwijze veranderen, want bouwbedrijven overleven het anders niet.
Ad: “Als je als eigenaar het vakmanschap niet weet uit te nutten met accurate, snelle en digitale workflows, kan je straks niet meer meewerken aan mooie, rendabele projecten. Zo simpel is het.” Maar wat wordt dan jouw rol als maatvoerder?
Hoe doet een maatvoerder digitaal zijn werk?
Stap 1 het inmeten van de bouwplaats ter controle van de bouwtekeningen.
Ad van Gils, trainer Digital Construction bij Topcon: “Met een total station kan de timmerman of uitvoerder dat met één collega, met een 3D-laser of Robotic total station kan hij dat zelfs in zijn eentje. Binnen een fractie van de tijd. De maatvoerder stuurt zijn metingen de Cloud in en op kantoor vergelijkt de werkvoorbereider de meting met de digitaal gemaakte bouwtekeningen. Matchen ze niet? Dan moet de architect terug naar de tekentafel en zijn hoge faalkosten voorkomen.”
Stap 2 Uitzetten met laser en tablet
De volgende stap is dat de werkvoorbereider zorgt dat de uitvoerder de geverifieerde bouwtekeningen beschikbaar heeft op zijn tablet. Nu kan hij met 3D-laserapparatuur exact de juiste elementen en punten uitzetten op de bouwplaats, tot op de mm nauwkeurig.
Minder mankracht en fouten, meer werkplezier en rendement
Maatvoerders die digitaal gaan werken hebben minder tijd en collega’s nodig voor het inmeten en uitzetten dus de werkdruk is lager. Digitaal meten is fysiek minder zwaar en het geeft veel meer zekerheid over de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de metingen die bovendien stap voor stap worden vastgelegd.
“Zodra er iets fout loopt op de bouwplaats, wordt er al gauw naar de maatvoerder gekeken. Nu kan je zonder twijfel aantonen dat je je werk goed gedaan hebt.”
Hoe waardevol wil je jezelf maken?
In de bouw is een groot tekort aan ervaren maatvoerders die digitaal kunnen werken. Heb je als maatvoerder de drive? Maak je de volgende stappen meester:
- Begin digitaal 2D en zet de hoogte nog uit met een waterpastoestel of roterende laser. Onder de knie?
- Zet - met hetzelfde apparaat en een korte cursus van Topcon - hoogtes ook digitaal uit. Heb je hem door?
- Start met digitaal scannen en GPS-meten
- Schaal op naar een groter bedrijf of pak veel meer klussen op voor je werkgever
Maatvoerders als deze geven het bedrijf een kans om aan te sluiten bij de BIM-revolutie.” De BIM-werkwijze waarin projecten van fundering tot afwerking volgens dezelfde digitale methodiek worden vastgelegd, zal binnen afzienbare tijd de norm zijn.
Benieuwd hoe je de eerste stap kunt zetten in het digitaliseren van je maatvoering? Download dan hier de whitepaper: Hoe maak je van een 2D-tekening een 3D-model?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Topcon.