IPC Werkt wil tekort aan machinisten bestrijden

IPC Werkt wil tekort aan machinisten bestrijden
Johan van Apeldoorn (links) en Pim de Jonge bij een Hitachi ZX 135 US-5, die bij de opleiding tot machinist door IPC Werkt wordt ingezet. 'Wij leiden mensen praktisch op. Geen saaie theorielessen, maar zelf op de graafmachine of wiellader.' 

Als nieuwe opleider in de GWW en cultuurtechniek hoopt IPC Werkt komende jaren een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het personeelstekort in de sector. 'Wij bieden lessen die puur en uitsluitend zijn gericht op de inhoud van het vak. Dát is onze kracht', zegt directeur Johan van Apeldoorn.

IPC Werkt is een broertje van IPC Groene Ruimte, bedrijfsopleider in de groene sector. De nieuwe opleidingstak richt zich volledig op de GWW en cultuurtechniek. De ambitie is om een brug te slaan tussen het bedrijfsleven en schoolverlaters die belangstelling hebben voor een baan in deze sector. Vraag en aanbod bij elkaar brengen, daar gaat het om.

Nieuwe generatie machinisten opleiden

Zo wil IPC Werkt via een leer-werktraject samen met werkgevers een nieuwe generatie machinisten opleiden. Aan de bedrijven wordt direct inzetbaar, vakkundig personeel beloofd. Wie de opleiding volgt, is verzekerd van een baan. Dit maakt het voor beide partijen, en uiteraard ook voor de opleider, interessant.

'Of een bedrijf geschikt is als leerbedrijf, bepalen wij tijdens een intakegesprek. Het belangrijkste is dat er binnen het bedrijf een persoon is die de machinist kan begeleiden. Maar verder doen we er niet heel ingewikkeld over. Als het bedrijf wil, en de leerling wil, dan brengen wij de koppeling tot stand', belooft directeur Van Apeldoorn.

Personeelsschaarste laat zich voelen

Het vinden van de juiste bedrijven is relatief gemakkelijk. De personeelsschaarste laat zich voelen, en de animo om jonge machinisten te binden, is groot. 'Voor ons is het veel lastiger om leerlingen te vinden, dát is de grote uitdaging', geeft Van Apeldoorn toe. 'Agrarische scholen kennen wij bijvoorbeeld heel erg goed. Maar die jongens hebben allemaal werk. Zij kunnen centjes verdienen, en hebben vaak geen behoefte aan een extra opleiding.'

Voor ons is het veel lastiger om leerlingen te vinden, dát is de grote uitdaging

Toch richt IPC Werkt zich in eerste instantie op schoolverlaters van het AOC (Agrarisch Opleidingscentrum). Met een baangarantie als machinist op een mooie machine, hoopt de opleider jongeren over de streep te trekken. Daarnaast wordt komende tijd bekeken of instromers kunnen worden geworven onder leerlingen van technische opleidingen.

Een opleiding tot machinist cultuurtechniek duurt bij IPC Werkt een halfjaar, en kost 6.000 euro. Uitgangspunt is dat een deel van de kosten wordt betaald door het leerbedrijf, en het andere deel door de leerling.

IPC Werkt onderscheidt zich met duur en inhoud

Van Apeldoorn meent dat IPC Werkt zich op ten minste twee belangrijke punten onderscheidt. 'Ten eerste de duur van de opleiding. Bij ons gaat het om een halfjaar, en dat is kort. Dit komt doordat wij ons uitsluitend richten op de inhoud van het vak. Ten tweede zijn reguliere opleidingscentra als een ROC of AOC zijn verplicht om algemeen vormende onderdelen aan de opleiding toe te voegen, zoals rekenen en taal. Wij doen dat niet. Wij bieden lessen die puur en uitsluitend zijn gericht op de inhoud van het vak. Dát is onze kracht. Wij leiden mensen praktisch op. Geen saaie dagen met alleen theorieles, maar zelf op de graafmachine of wiellader, want opleiden in de praktijk werkt.'

Geen saaie dagen met alleen theorieles, maar zelf op de graafmachine of wiellader.

Van Apeldoorn is in gesprek met brancheverenigingen, Cumela en Het Zwarte Corps. Doel is erkenning van de opleidingen van IPC Werkt. 'Wij onderzoeken of zij daar achter kunnen staan. Wij moeten ons natuurlijk nog bewijzen, we zullen onze naam moeten vestigen, maar ze staan positief tegenover ons initiatief. Dat is een mooi begin. Ik heb er ook alle vertrouwen in, want eigenlijk is iedereen positief.'

Andere eisen aan machinist dan vroeger

Pim de Jonge, sinds 1993 als trainer verbonden aan IPC Groene Ruimte, gaat de opleidingen coördineren en mede verzorgen. Hij benadrukt dat aan een machinist in de GWW of cultuurtechniek tegenwoordig heel andere eisen worden gesteld dan vroeger. 'Je hebt te maken met steeds meer factoren om het werk heen. De omgeving, de ondergrond, de natuur. Je moet tegenwoordig veel meer allround zijn. De ene keer leg je riolering, de andere keer ben je bezig met een sportveld of golfbaan, en wéér een volgende keer bagger je een sloot of graaf je een bouwput voor een woning.'

Je moet tegenwoordig als machinist veel meer allround zijn.

'Vaak moet je ook echt rekening houden met de natuur, met de buitenruimte, zoals wij dat noemen. Met grondverzetmachines kan je prachtig werk maken, maar bij bepaalde omstandigheden kan je ook heel snel schade aanrichten. Daarom moet je de gevolgen van je eigen acties kunnen overzien.' Van Apeldoorn spreekt in dit verband over het opleiden van 'ideale schoonzonen'. IPC Werkt biedt voor haar machinistenopleiding drie modules aan: grondverzet, infra en cultuurtechniek.

Cursussen en verhuur

De opleiding tot machinist is niet de enige activiteit van IPC Werkt. De instelling heeft een hele reeks één- of meerdaagse cursussen in haar pakket. Zo zijn er basiscursussen voor machinisten van graafmachines en wielladers, examentrainingen en gevorderdencursussen Het Nieuwe Draaien, hijsen met een grondverzetmachine en GPS machinebesturing. Daarnaast is er een opleiding tot opzichter-uitvoerder buitenruimte.

Tevens richt IPC Werkt zich op de verhuur van onderdelen van haar locatie in Arnhem, waaronder onverharde terreinen van verschillende afmetingen en met verschillende soorten zand als ondergrond, gras- en verharde terreinen, praktijkhallen, theorielokalen en conferentieruimtes.

Barometer emissieloos werken: 4 ondernemers, 4 stellingen

Barometer emissieloos werken: 4 ondernemers, 4 stellingen

De overgang naar emissievrij materieel gaat gepaard met kansen en uitdagingen. Vier ondernemers reageren op vier stellingen over het onderwerp.

Foto's: Matthijs Verhagen, Beco

Honderd jaar Beco: 'Niet al je eieren onder één kip leggen'

Beco bestaat dit jaar 100 jaar. Onder leiding van eigenaar Henk van Vuren groeide het bedrijf uit van een staalconstructiebedrijf tot een vier divisies tellende machinefabrikant die kippers, uitrustingsstukken, giekmodificaties en transportmiddelen bouwt. Hoewel specialisatie de trend is, zijn het juíst de verschillende takken die Beco toekomstbestendig maken volgens Van Vuren. "Je moet niet al je eieren onder één kip leggen."

Vol gas door met Knikmops 

Vol gas door met Knikmops

Hoe het nu zit met Knikmops in Nederland? Bij handelsonderneming Veluwenkamp krijgen ze de vraag vaker, dus eigenaren Karel en Célestin hebben hun antwoord direct klaar: "Wij zijn de dealer voor Midden en Noord-Nederland, alles boven de lijn Utrecht-Amersfoort."

Foto's: Matthijs Verhagen

De groeispurt van Kaars: 25 nieuwe machines in 10 jaar

Anton Kaars (41) startte in 2008 als zzp'er met Kaars Grondverzet. Tot negen jaar geleden werkte hij als éénpitter op zijn gebruikt aangekochte Volvo L90E. In 2015 kwam de eerste medewerker erbij en volgde een ongekende groeispurt. Nu staat er een volwaardig machinepark met 26 jonge machines en 16 vaste medewerkers. Dit jaar neemt het bedrijf in Papendrecht een nieuw pand in gebruik.